Teamet som hjälper varandra med trädgårdsarbete

Att rensa ogräs och städa hönshus är roligare om man är flera, det kan Jeanette Lindahl skriva under på. Därför startade hon en Facebook-grupp där medlemmarna åker hem till varandra för att hjälpas åt med trädgårdsarbetet. "Det här handlar också mycket om det sociala utbytet man får", säger hon.

För Linnea Mason handlar arbetslaget inte bara om att få hjälp i trädgården utan också om att få nya vänner.

För Linnea Mason handlar arbetslaget inte bara om att få hjälp i trädgården utan också om att få nya vänner.

Foto: Alice Staaf

Flen2022-07-23 16:00

När tidningen besöker Jeanette Lindahl och de andra i arbetslaget är de hemma hos Linnea Mason och Erik Backéus i Hästedal i Flens kommun. Sommarstugan har byggts om till permanentboende och ligger vid sjön Jämten. I trädgårdslandet står hela styrkan, sex vuxna och fyra barn, och jobbar för fullt.

– I dag lägger vi flis i gångarna mellan odlingarna. Vi har fasta bäddar, så då vill vi ha bra gångar att gå på, säger Linnea Mason.

undefined
Talita, 5, föredrar att vara barfota. Att känna jorden mellan tårna är bara härligt.
undefined
Det var på en utbildning som Linnea Mason och Jeanette Lindahl fick höra talas om att några gått ihop och skapat ett arbetslag. De tog med sig den tanken hem och har nu skapat sitt egna.

Det har regnat under natten och morgonen. Skottkärrans däck slirar i leran när de gång på gång går mellan flishögen och odlingarna där flera olika sallatssorter växer.

– Vi pratade om det för två år sedan att vi skulle göra det här, men det var lite för mycket annat i livet just då. I maj i år bestämde vi oss så då drog vi igång med första träffen. 

Jeanette Lindahl startade då Facebook-gruppen "Arbetslag för djur och trädgård Sörmland" för att få ihop ett arbetslag av privatpersoner som vill ha hjälp med sitt trädgårdsarbete och samtidigt knyta kontakter. I skrivande stund har gruppen 25 medlemmar. 

– Det här är öppet för alla. Det behöver inte vara någon som är producent utan de som har villaträdgård kan också vara med, säger hon.

– Och man bestämmer själv vad man vill ha hjälp med. Första gången var vi hos Jeanette och då rensade vi ogräs och fixade fler odlingsbäddar, fyller Linnea i.

undefined
Det blir några turer fram och tillbaka mellan odlingarna och flishögen. Erik Backéus tar täten och bakom sig har han sonen William och dottern Talita.

Hon och sambon Erik driver ett andelsjordbruk och det blir mycket jobb hemma, vilket kan kännas lite ensamt, berättar Linnea. Därför blir arbetslagsträffarna extra roliga eftersom de ger möten med andra som delar deras intresse för trädgård och naturliv. Och det är exakt det som är poängen med gruppen. 

– Det här handlar också mycket om det sociala utbytet man får. Att man peppar varandra och lär sig av varandra. "Jaha gör ni så där?", man får mycket tips, säger Jeanette.

– Vi som är här nu kommer nog bli en kärngrupp. Vi bor alla nära varandra. Sedan kommer det säkert vara några som är med ibland. Alla kan inte vara med alla dagar. Vi får se hur det blir helt enkelt, säger Linnea. 

undefined
William, 7, hjälper mer än gärna sina föräldrar och de andra i arbetslaget när trädgårdsarbete står på schemat.

Efter en välförtjänt fikapaus med sockerkaka, saft och kaffe är energin tillbaka för att avsluta för dagen. Sjuårige William hjälper mer än gärna till. 

– Nu måste vi jobba, säger han innan han greppar handtagen på den fulla skottkärran och går mot odlingarna där han snart får sällskap av de vuxna. 

undefined
Amders Peev förklarar hur det är tänkt att upplägget kring arbetslaget ska fungera. "Tanken är att det ska gå som en stafettpinne, där den som står på tur ska föreslå ett datum och en syssla".

Anders Peev står böjd över en stor hink och öser ut flis i gångarna. Han gillar konceptet med ett arbetslag som kan hjälpa varandra. Han gissar att det var mer vanligt förr. 

– Det är mer effektivt och roligare att göra sådana här lite mer krävande grejer tillsammans. Det är ju roligare att göra saker när det finns en social aspekt i det. Jag föreställer mig också att det var så här man gjorde det förr i tiden. Skulle man gräva en brunn eller anlägga en odling så tror jag att man hjälptes åt, säger han och fortsätter:

– Tanken är att det ska gå som en stafettpinne där den som står på tur ska föreslå ett datum och en syssla. 

– Det ska bli spännande att se var det här tar vägen. Det är många som visat intresse för Facebook-gruppen, men sen kan förstås alla inte vara med jämt, säger Jeanette Lindahl. 

Jeanette tipsar:

Knyt kontakter där du bor. Resursen som finns i samarbetet med andra är stor.

Odla mångfald, växterna hjälper varandra och man blir glad när en gröda växer bättre än väntat, när man upptäcker en ny favorit eller ser nya fjärilar på besök.

Misslyckanden är bra, dra nytta av dem. Dokumentera och se erfarenhet som en värdefull kunskap.

Odla växter som doftar och är vackra, eller är mjuka att känna på. Att aktivera sinnena stillar tankarna och hjälper mig att hålla målbilden av odlingen levande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!