Den höga andelen asylsökande som kommer till Sverige just nu gör att Migrationsverket tvingas anställa nya medarbetare på bred front. Myndigheten anställer främst inom asylprövningen, tillståndsprövningen och asylmottagningen och letar nya handläggare, enhetschefer och teamledare.
I Flen har antalet bovärdar och handläggare ökat drastiskt de senaste månaderna.
– Bara de senaste månaderna har vi i Flen anställt cirka 30 personer. Vi håller fortfarande på att anställa och det kan handla om knappt 40 personer totalt innan året är slut, säger Aram Barawe, enhetschef på Migrationsverket i Flen.
Trots det förväntas väntetiderna att bli fortsatt långa då nya handläggare behöver några månader på sig att lära sig att utreda och ta beslut som är rättssäkra. Förutom dessa tjänster testar Migrationsverket också att anställa egna serviceguider i ett pilotprojekt som kommer att pågå till årets slut.
Många av dessa kommer från frivilliga resursgrupper som finns i ungefär varannan svensk kommun och de har till uppgift att stå till tjänst när samhällets ordinarie resursapparat behöver stöttning och förstärkning.
Arbetsuppgifterna för dessa guider kan handla om enkla saker som att vara ett stöd i form av samtal med de vuxna, lek med barnen, att servera mat och dryck eller att hjälpa till med enklare göromål och svara på praktiska frågor som de nyanlända har. Att vara medmänniska och skapa ett lugn.
Migrationsverkets kompetensprofil för jobbet handlar mer om empati, prestigelöshet, tålamod och språkkunskaper än om kunskap om Migrationsverkets kärnverksamhet. Förhoppningen är att detta ska bidra till att de asylsökande känner sig sedda och lyssnade på och avlasta Migrationsverkets personal.