Per Morberg är kanske mest känd som skådespelare i olika filmer och tv-serier där rollen som Viggi Streiber i Rederiet på 90-talet blev det stora genombrottet. Morberg blev också omåttligt populär som tv-kock med sitt matlagningsprogram "Vad blir det för mat", som sändes på TV4.
Han har dessutom skrivit ett antal kokböcker och under fredag lunch finns han på plats på Lida Gård för att signera några av dem.
När tidningen når honom under torsdagsförmiddagen är han, föga förvånande, ute och hugger ved.
– Det var bra att du ringde då får man en liten paus, säger han.
Hur kommer det sig att du gör en boksignering i Flen och på Lida Gård?
– Det ligger ju här i krokarna, och sen är det ganska trevligt också såhär runt jul. Många vet inte riktigt vad de ska ge bort i julklapp och jag har ju skrivit 14 böcker nu och tänkte väl ta med ungefär fem av dem. Jag vet dock inte vart jag har dom riktigt här, säger Morberg.
Under tiden vi pratar blir Per Morberg tyst en stund. Han har gått ut i ladan och börjar riva i kartonger efter böcker.
– Här! Det fanns några till här, vad bra. Ett par hundra, det borde räcka va?
Per Morberg bor sedan två år tillbaka i Flens kommun. Närmare bestämt på gården Ralm i Hyltinge i Sparreholm. En gård som han köpte för blygsamma 33 miljoner kronor.
– Vi hade letat efter en gård i många år och det kändes skönt att få ett ställe där man inte betalar hyra.
Gården Ralm ligger mellan Sparreholm och Stjärnhov några hundra meter från Kvarnsjön och består av två huvudbyggnader på totalt 266 kvadratmeter samt en 430 kvadratmeter stor ekonomibyggnad. Till gården hör 15 hektar betesmark, 48 hektar skogsmark samt åkermark på 65 hektar.
Jag har förstått att det varit mycket renovering?
– Nja. Vi har gjort ett stort kök på nästan 100 kvadrat. Det kan behövas, vi blir många till jul (18 personer, reds.anm.). Jag försökte styra bort det men sen ville folk vara här och då sa ja okej då, vi kör, säger Morberg.
Förutom julmiddagar hälsar han att köket fungerar alldeles utmärkt för både luncher, jaktmiddagar och tv-inspelningar.
Efter lunch på fredagen ska tv-profilen vara på plats på Lida Gård utanför Flen. Men frågan är om han kommer vara i tid. Under en boksignering på NK i Stockholm förra helgen dök nämligen inte tv-kocken upp på utsatt tid.
– Jag missade med en timme, det är väl mänskligt. Jag har signerat böcker på NK i 20 år och det här var första gången jag missade lite.
Men från Ralm till Lida är det ju bara 27 kilometer?
– Att jag kanske kommer i tid då menar du? Ja, det ska jag kunna ordna. 12.30 var det va? Man kanske inte kan tro det, men jag är nämligen väldigt noga med tider annars.
Till sist, när det ändå lackar mot jul och man har en tv-kock på kroken, vad är det viktigaste på julbordet?
– Det är väl helt oetiskt att säga, men jag tror inte man åker i fängelse för det och ni får kalla mig vad ni vill: Det är ålen. En riktigt bra, flatrökt ål med alspån och allt, säger han och fortsätter:
– Och inlagd sill såklart, och skinkan. Lite hårt bröd med julskinka och grov senap på. Och så äppelmos på det.
Äppelmos?
– Ja! Jag fattar att många kommer att höja på ögonbrynen nu, men det är så gott, det gjorde morsan alltid.
Morberg blir tyst igen. Det går en lång stund.
– Vet du varför jag tystna här? Jag upptäckte precis att jag fått punka på bilen. Jag måste börja fixa med det här.
Lagar du det själv?
– Klart jag gör.