Tvist kring serviceboenden kan kosta kommunen miljoner

Bristen på servicebostäder i Flens kommun har återigen lett till att de döms att betala en straffavgift. Bara i år har de fått böta över 900 000 kronor – och utan någon lösning i sikte kan notan framöver blivit dyrare än så.

På Nybblegården finns tio serviceboenden som är i stort sett inflyttningsbara.

På Nybblegården finns tio serviceboenden som är i stort sett inflyttningsbara.

Foto: Matilda Kvarnström Lantz

Flen2021-11-01 06:01

Avsaknaden av tillgängliga servicebostäder är ett stort och fortsatt sinande hål i kommunens skattkista. 

I september i år dömdes Flens kommun av förvaltningsrätten att betala över 650 000 kronor i vite. Skälet var att det tog socialförvaltingen över två år att tillhandahålla ett serviceboende till en person som beviljats insats i form av bostad för vuxna enligt LSS-lagens nionde kapitel, paragraf nio. Servicebostäder saknades helt enkelt, delvis på grund av branden på LSS-boendet Nybblegården i juni 2019

Nu har kommunen återigen anmälts av IVO för ett liknande fall. En person som också beviljats serviceboende under 2019 fick vänta närmare 20 månader för ett par nycklar i hand. Vitet uppgick den här gången till nästintill 300 000 kronor, avsevärt lägre än tidigare då förvaltningsrätten ansåg att några av kommunens andra insatser såsom hemtjänst varit kompenserande. 

Förvaltningschef på socialförvaltningen, Iris Petterson, beklagar händelsen. 

– Det är synd att vi inte kunnat verkställa ett beslut i tid som vi också som vi legat bakom, så jag kan bara beklaga att vi inte har lyckats.

undefined
Iris Pettersson hoppas på att situationen snart löser sig.

Ifall liknande anmälningar är på ingående är ingeting hon i dagsläget känner till. Däremot har kommunen själva de senaste två åren anmält flera fall, där personer som beviljats antingen plats i gruppbostad eller serviceboende inte fått tillgång till det efter tre månader. Mer precist åtta fall 2020 och tre fall hittills i år.

Huruvida några av dessa kommer att resultera i ytterligare viten är fortsatt oklart. Visserligen har alla dessa personer idag fått en bostad, men exakt hur lång tid det tog är förvaltningen inte helt på det klara med. Dessutom skiljer det från fall till fall vad som anses som en giltig dröjsmåltid från det att rätt till bostad beviljats. I det senaste fallet ansåg exempelvis IVO att de första sex månaderna efter beslutet borde ha klassats som en giltigt dröjsmål, medan förvaltningsdomstolen förlängde den perioden till hela nio månaderna. 

Till skillnad från platser i gruppbostäder har Flens kommun i nuläget inte några tillgängliga servicebostäder. En person står för tillfället i kö och fler kan tillkomma. En situation som kan komma att kosta kommunen miljoner.

Fram tills att en ansökan om insats i form av bostad för vuxna enligt LSS-lagens nionde kapitel, paragraf nio, har inkommit, kan kommuner inte säkert veta om det kommer att göra det. Ännu mindre om ansökan avser serviceboende eller gruppbostad. 

Iris Petterson pekade i somras på förvaltningens bristfälliga kartläggning av framtida bostadsbehov som en del av problemet. Sedan dess har förvaltningen bytt strategi och en behovsprognos finns nu på plats.

17 platser i antingen gruppbostad eller servicebostad inom de kommande tre åren lyder socialförvaltningens förutsägelse. 

För närvarande är hoppet satt till att knutarna kring Nybblegården ska lösas upp för att täcka behovet. LSS-boendet inrymmer tio servicebostäder vilkas bortfall efter branden var och fortsatt är huvudanledningen till bostadsbristen. Dessvärre tycks en lösning i fallet Nybblegården inte gå att skönja inom en snar framtid. 

– Tyvärr väntar jag fortfarande på svar från kommunen, men de känns som att de förhalar, så det kanske till och med måste bli rättsligt av det här, säger Fastighetsägaren Anders Svahn. 

undefined
Det tidigare LSS-boendet på Nybblegatan står fortfarande tomt efter branden 2019, även om renoveringen efter händelsen stod klar redan innan jul samma år.
LSS-lagen och boende.

Enligt lag måste en kommun numera IVO-anmäla sig själv om de inte lyckats erbjuda ett boende inom tre månader efter att en person beviljats Insats i form av bostad för vuxna enligt 9 § 9 LSS. 

Dessa tre månader anses vara ett giltigt dröjsmål, vilket inte kan bötfällas. 

I sin bedömning kan däremot tiden för vad som är ett giltigt dröjsmål förlängas utifrån kommunens andra insatser och möjligheter tillgodose behovet.

I en dom bötfälls kommuner för varje månad som överstiger det giltiga dröjsmålet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!