Uppdraget – gör Flen bättre och vackrare

Flens centrum ska bli bättre att vara i och vackrare att titta på. – Det går att kombinera funktionalitet med att skapa en vacker stad, säger Tina Vagner.

Gestaltningsprogram2-150415-fle-mo.jpg

Gestaltningsprogram2-150415-fle-mo.jpg

Foto:

Flen2015-04-18 06:00

Som en del i fördjupningen av översiktsplanen för Flen har Samhällsbyggnadsnämnden tagit hjälp av Tina Vagner och Matilda Lindström som läser till landskapsarkitekter på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.

Ingen av dem hade tidigare satt sin fot i Flen när de i januari påbörjade examensarbetet som ska visa på hur stadens centrum kan blir bättre, vackrare, tryggare och mer funktionellt.

– Jag tror det är bra att vi kom hit med friska ögon utifrån, säger Matilda Lindström.

En stadskärna med enhetliga inslag i allt från möblemang till markbeläggning och belysning ska få fler att vilja vistas där och kunna locka till sig företag och turister.

– Invånarna ska kunna känna igen sig och säga hur det ser ut i Flen, säger Matilda Lindström.

Den estetiska utformningen ger också invånarna förutsättningar för att mötas, trivas och vara stolta över sin stad och kan skapa ökad trygghet.

Gestaltningsprogrammet kommer att innehålla alla dessa parametrar och skaparna bakom programmet har valt att fokusera på tre områden.

– Det är violentorgets övre del, götgatan utanför Coop och del av drottninggatan. Vi har valt dem för att de har alla olika karaktär och är centrala platser. Till exempel skulle götgatan kunna vara en gågata. Vi vill visa på olika typer av lösningar, säger Matilda Lindström.

När chansen att jobba med Flen uppenbarade sig var det ett naturligt beslut att fatta, trots att åtagandet innebär mycket jobb och är oavlönat.

– Det var viktigt för oss att vårt examensarbete skulle vara verklighetsförankrat och kunna leda fram till något. Det är en win win situation där kommunen får något gjort de inte riktigt hunnit med och vi gör något som ska vara färdigt att användas, säger Tina Vagner.

Om kommunen väljer att implementera hela eller delar av deras slutresultat när det presenteras i juni återstår att se.

– Vi tror det uppskattas och det tas väl emot. Sen är det olika processer och beslut i kommunen vi inte kan påverka men vi tolkar det som att det är deras ambition att använda det. Det finns en otrolig potential att göra Flen väldigt fint, säger Matilda Lindström som tycker att utbildningen gett dem rätt verktyg för att kunna leverera i skarpt läge.

Tina Vagner sätter fingret på varför hon vill jobba som landskapsarkitekt.

– Det ger en möjlighet att kunna påverka hur och om människor vill vistas på offentliga platser. Det är målet med allt man gör, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!