Urmakare försvann med värdefull klocka

När urmakeriet i Flen stängde och urmakaren försvann blev Björn Persson av med ett Breitlingur värt 50 000 kronor– Polisen kan inte göra någonting. Man känner sig rättslös, säger han.

Foto:

Flen2014-07-22 06:00

Björn Persson lämnade in sitt armbandsur till Mayk Vägg Ur Specialis första gången för ungefär ett år sedan.

– Jag hade haft klockan i tre år och tyckte det var dags att få urverket rengjort, man ska göra det ibland med de här klockorna. Jag fick ett tips om att det skulle vara flera tusen kronor billigare att få det gjort hos urmakaren i Flen jämfört med firmorna i Stockholm som är auktoriserade för att serva Breitling. Så jag chansade och lämnade in klockan.

Resultatet blev inte särskilt bra. Björn upptäckte att klockan började dra sig, fem minuter på en vecka.

– Jag fick förstås tillbaka och lämnade in klockan igen men det blev inte bättre. Jag vet inte hur många gånger jag har varit tillbaka med klockan. Urmakaren var alltid väldigt ledsen och lovade att han skulle fixa det men bättre blev det inte.

I juni upptäckte Björn att butiken i Flen var stängd och tömd på allt innehåll. Av hans klocka fanns inte ett spår.

– Jag gjorde en polisanmälan förstås. Men polisen tyckte att jag skulle försöka hitta klockan på egen hand för hos dem skulle ärendet bara hamna längs ned i högen.

Björn är inte den enda som har anmält en försvunnen klocka. En kvinna bosatt i Flen har anmält att hon lämnat in ett armbandsur av guld för lagning och på samma sätt som Björn upptäckt att affären stängt utan att hon fått tillbaka sin klocka.

– Jag har försökt på alla sätt att få tag på urmakaren, men det går inte. Min klocka var kanske inte värd så mycket pengar, men den hade stort affektionsvärde för mig, säger kvinnan som vill vara anonym.

De två anmälningar som har kommit in har hanterats olika av polisen. Kvinnans anmälan är rubricerad som "förskingring". I det fallet har ingen förundersökning inletts. Björn Perssons ärende däremot är rubricerat som "olovligt förfogande" och i det fallet har förundersökningsledaren öppnat en förundersökning men inte tillsatt någon handläggare än.

– Anmälningar som görs per telefon kan tas emot var som helt i landet och olika förundersökningsledare gör olika bedömningar, konstaterar Lillemor Melin-Sving, vakthavande befäl i Katrineholm.

Ägaren till urmakeriet har också drivit en detektivbyrå. Mannen startade sin enskilda firma 2005. I februari 2013 avregistrerade han företaget och anmälde till Skatteverket att någon näringsverksamhet inte längre bedrivs. Trots det fortsatte han att ta emot klockor för reparation. Han har sedan tidigare skulder till staten på närmare 250 000 kronor, en del av dem är skatteskulder andra obetalda trängselavgifter, fortkörningsböter och parkeringsböter. Lokalen, där urmakeriet var inhyst, är såld.

Eftersom firman inte är försatt i konkurs finns det inte någon konkursförvaltare som skulle kunna fördela de tillgångar som eventuellt finns kvar. Om en enskild firma försätts i konkurs är ägaren fortfarande ansvarig för alla skulder.

Kuriren har förgäves försökt nå urmakaren för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!