SVT publicerade tidigare i november en artikel med siffror från SCB som visar den markanta ökningen av den relativa fattigdomen i Flens kommun. Från 2011 till 2021 har andelen som lever under gränsen ökat från 17 till 24 procent.
– En stor andel av kommuninvånarna som i dag befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden har liten eller ingen tidigare arbetserfarenhet, men också en låg utbildningsnivå såsom avsaknad av avslutad gymnasieutbildning och för låga kunskaper inom det svenska språket, berättar kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Munter och fortsätter:
– Det är inte enbart på grund av lågkonjunktur som vi har hög arbetslöshet i Flens kommun, utan även på grund av kompetensbrist. En viktig del i att få ut fler i arbetslivet blir därför att höja kompetensen och utbildningsnivån. Här är det viktigt att arbeta med frågan på bred front, samverka med näringslivet för att öka möjligheterna att skapa praktikplatser och identifiera vilka mer kompetenser som behövs och söks av våra företagare. Grundskolan och gymnasieskolan är som alltid viktiga i detta, men även vuxenutbildningen som utifrån detta har utökat sitt utbud av kurser mot bristyrken för att öka kompetens- och språknivån.
En av orsakerna till den låga utbildningsnivån beror på att kommunen har tagit emot många flyktingar, framför allt under flyktingkrisen 2015.
– Flen har en historia av att ha tagit emot flyktingar och utrikesfödda under en längre period. Detta anses vara en av grundorsakerna till den låga utbildningsnivån och att fler har otillräckliga kunskaper i det svenska språket och det är något vi arbetar med och måste fortsätta arbeta med.
Men det är inte bara den låga utbildningsnivån och kompetensbristen som är anledningar till den ökade relativa fattigdomen. Även samhällsutvecklingen är en orsak, menar Ann-Charlotte Munter.
– Vi har haft en pandemi följt av krig i länder i vår direkta närhet och en inflation. Vi ser att priserna har gått upp på mat och annat av det vi behöver i vår vardag. Dessutom finns det en risk att personer innan detta vant sig vid låga räntor på lån och nu när räntorna går upp innebär det också att kostnaderna för dessa lån ökar. Det kan skapa problem för en del hushåll som kan få svårt att få sin ekonomi att gå ihop som tidigare.
Samtidigt som arbetet fortsätter har kommunen gjort mycket för att vända den negativa trenden. En del i arbetet för att få ut fler människor på arbetsmarknaden är kommunens nylanserade initiativ, Matcha Flen. Under tre tillfällen bjuds arbetsgivare och arbetssökande in för att skapa kontakt med varandra och öka möjligheterna för arbetslösa att komma ut på arbetsmarknaden.
– Vi arbetar också på att öka fokus ytterligare på arbetet med tillväxtfrågor. Ett sätt att skapa bättre förutsättningar och möjligheter är att vi skapar en ökad tillväxt i vår kommun. Det handlar om allt från att upprätthålla och skapa en bra kvalitet på utbildningen i våra förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och vuxenutbildningar, men även en bra omsorg och omvårdnad, en god service till våra invånare och ett näringsliv som kan utvecklas och frodas i vår kommun. Allt detta är viktigt för att vi ska kunna få ned fattigdomen i såväl Flen som i landet.