"Vara feminist borde vara en självklarhet"

I dagarna har boken "Alla borde vara feminister" skickats ut till alla tvåor på gymnasiet. De ungdomar vi pratade med på Prins Wilhelmgymnasiet vi pratade med tycker inte att det råder jämställdhet.

Kcp-feminism2-151211-fle-mo.jpg

Kcp-feminism2-151211-fle-mo.jpg

Foto:

Flen2015-12-14 05:00

Det är den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichies bok "Alla borde vara feminister" som skickats ut till eleverna i årskurs två. Vi har talat med skolor från olika delar i länet som fått boken och samtliga betonar samtliga att feminism och jämställdhet är ett viktigt ämne på skolorna.

Saga Wallin, Destiny Olofsson, Shkendije Krasniqi och Pernilla Andersson går alla på Prins Wilhelmgymnasiet i Flen och ger ett rungande nej som svar på frågan om de tycker att jämställdhet råder i samhället.

– Det känns som att på Facebook och internet är det kvinnorna som styr mer än männen och de kan inte bete sig. Men i verkliga livet är det tvärtom, säger Saga Wallin.

Kvartetten pratar om att dem de kallar de extrema feministerna skapar onödiga slitningar mellan könen och gör att jämställdhetsfrågan försvåras.

– I skolan är tjejer i underläge, det är alltid trakasserier och "titta på rumpan" här, säger Destiny Olofsson.

– Det är respektlöst, säger Shkendije Krasniqi.

Tror ni att det blir bättre i framtiden?

– Det kommer alltid att vara ett politiskt slag mellan kvinnor och män, säger Destiny Olofsson och Saga Wallin tilläger:

– Det är ingen som ger sig.

Halina Sundqvist är rektor med ansvar för Hantverksprogrammet, Hotell- och turismprogrammet samt Introduktionsprogrammen på S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna.

– Vi är en FN-certifierad skola så vi jobbar mycket med mänskliga rättigheter. Av det lilla jag sett av boken så följer den skollagen och läroplanen, att motverka traditionella könsmönster och att alla ges möjlighet att prova och utveckla sina intressen utan könsbegränsningar. Det är något vi tycker är viktigt att belysa.

Clara Carlsson som går på estetiska programmet på S:t Eskils gymnasium håller med om att de pratar om feminism och jämställdhetsfrågor i skolan men hon skulle vilja ha mer.

– För mig handlar det om människors lika värde och att alla ska ha rätten till sin egen kropp, det är jätteviktiga frågor, säger hon.

Susanna Ölander Borg är rektor på Ellwynska skolan i Katrineholm:

– Det är viktigt att ständigt diskutera genusfrågor, vi behöver både tjejer och killar inom vården och att man inte bara ska se vård- omsorg som ett traditionellt kvinnligt yrke. Att se killar och tjejers lika möjligheter och stärka dem.

Hur mycket jobbar ni med feminism i skolan?

– Jag kan inte säga att vi ägnar oss åt just feminism, men vi jobbar med jämställdhetsarbete för att få våra elever och förstå att de har samma möjligheter oavsett kön. Det ska vara lika behandling oavsett kön och det kan vara rätt känsligt som kille att ibland säga att man ska bli sjuksköterska.

tobias.danielson@kkuriren.se

0150-728 00

magnus.ornhammar@ekuriren.se

0157-133 59

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om