2018 slöt Vårdcentralen centrum ett underleverantörsavtal med det digitala vårdbolaget Mendly. Företaget specialiserar sig på chatterapi, en vårdmodell där patienten skriver, snarare än pratar, med en legitimerad psykolog eller psykoterapeut. Under tisdagen avslöjade dock Dagens ETC att vårdformen, som Mendlys affärsmodell och ekonomiska framgång vilar på, saknar vetenskapligt stöd.
Genom sitt avtal med Vårdcentralen centrum, som i sin tur är knutna till Region Sörmland, har Mendly på så sätt knutits till den skattefinansierade vården och tjänat miljoner på en form av terapi som ingen egentligen vet om den fungerar.
All svensk vård ska vara kvalitetssäkrad. Det innebär bland annat att den ska baseras på ett pålitligt kunskapsunderlag. I forskningsmaterialet som Mendly själva presenterar för att visa på att chatterapi fungerar, återfinns tre studier. Två av vilka är skrivna av en och samma person som själv arbetar på företag – som likt Mendly – ägnar sig år chatterapi. Den tredje studien är förvisso gjord av opartiska forskare, men fokuserar för den delen inte huvudsakligen på chatterapi.
Vårdcentralens chef, Lena Andersson, har inte direkt svarat på frågor rörande de nämnda studierna. Däremot skriver hon i ett mejl till tidningen att det för tillfället förekommer slitningar inom forskningsfältet, där vissa talar för chatterapi, medan andra är mer skeptiska. Därutöver tillägger hon att vårdmetoder inte bör generaliseras, och att vad som fungerar för vissa inte behöver göra det för andra.
– Behandlingen kan enligt Socialstyrelsen ske via fysiska möten, chatt eller videosamtal. Efter kartläggningen sker en professionell bedömning av personens behov och om det är rätt vårdnivå eller ej. Om vårdnivån inte är rätt behandlas inte personen utan hänvisas till rätt vårdnivå.
Verksamhetsutvecklare på Hälsovalsstaben på Region Sörmland, Kent Bobits, berättar att regionen har terminsvisa möten med respektive digital vårdgivare och vårdcentralen de är knuten till.
– En sådan fråga vi skickat ut inför höstens är att vi vill att Mendly ska kunna redovisa behandlingsresultat kring deras behandlingsmetod, just utifrån att det saknas vetenskapliga studier för behandling med stöd av det verktyg man använder, alltså chatterapi, säger han och tillägger:
– I nuläget utvärderar vi om de håller sig inom ramarna för primärvårdsuppdraget. När utvärderingen är klar kan vi besluta om eventuella åtgärder.