"Värna om miljön genom att äta kor"

Värna om miljön genom att äta kor. Det sa Svante Axelsson, general- sekreterare på Svenska Naturskyddsföreningen, under Stenhammarsdagen i går. Det budskapet föll nötkreaturägaren Carl XVI Gustaf i smaken.

Flen2009-06-09 18:08

För femte året anordnades Stenhammarsdagen på kungens ägor utanför Flen. På plats fanns företrädare för företag och organisationer och forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som arrangerar dagen. En av universitets elever, prins Carl Philip, tog också del av föredragen. I utbildningen har prinsen inte en direkt nytta av föredragen, som kretsade mycket runt köttproduktion, men menade att de ändå var bra för allmänbildningen.

– I skolan har vi mest fokuserat på spannmål, men eftersom vi har nötkreatur här ligger det närmare hjärtat, sa prins Carl Philip.

För egen del äter prinsen en hel del nötkött i den här årstiden.

– Under vår och sommar blir det alltid mycket grillat.

Producerar metan
Den dieten ska inte vara lika farlig för klimatet som många tidigare hävdat, med hänvisning till att kornas matsmältning producerar metan som de rapar upp och fiser ut. I alla fall så länge korna går fritt.

– Vi förordar nötkött framför kyckling och fläsk eftersom det är mer miljöoptimalt. Nötkreatur som går fritt äter där vi inte skulle få så mycket näring från marken. Då vi även får mjölkprodukter från korna blir det många tjänster från samma djur, sa Svante Axelsson, generalsekreterare på Svenska Naturskyddsföreningen.

Han tog också upp att konsumenterna har stor makt men politisk påverkan väger tyngre, som att reglera priserna så att det är billigast att välja det mest miljövänliga i affären.

– Vi kan inte vara heltidskonsumenter och ta hur mycket ansvar som helst. Det ska vara lätt att välja rätt, sa Svante Axelsson.

Ica: s vd och koncernchef Kenneth Bengtsson tyckte att det är på väg att bli för mycket fokus runt priser och ville hellre prata om mervärden, som att maten är närproducerad, ekologisk och välsmakande.

– Sverige har förknippats med dyr mat, men vi har arbetat mycket med att få ner priserna. Vi måste stanna i tid så att inte allt handlar om priset. Nu är vi i brytpunkten där det kan börja handla mer om mervärden, sa Kenneth Bengtsson.

Eftersträva balans
Kung Carl Gustaf var nöjd med förmiddagens föredrag, som gått under temat Konsumenten, maten och landskapet. Kungen instämde i Naturskyddsföreningens åsikt att nötkreatur som går i öppna betesmarker är bra för miljön, i stället för att bara fokusera på att de bidrar med växthusgaser.

– Man måste ta in helheten, att bara se på en del är vansinnigt. Det är viktigt att eftersträva en balans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om