I går höjde Säpo hotbildsnivån för terroristattacker till fyra på den femgradiga skalan. Bevakningen på medieföretag, religiösa byggnader och knutpunkter i kollektivtrafiken ökas och fler poliser kommer att synas på offentliga platser.
Försvarsmakten höjer sin hotnivå och vid Riksdagen införs likadana säkerhetskontroller som på flygplatser med metalldetektorer och bagageröntgen.
Statsminister Stefan Löfven (s) höll en presskonferens på torsdagseftermiddagen.
– Det är första gången nivån höjs till fyra och i ett läge som detta är det viktigare än någonsin att Sverige står enat, sa han.
Statsministern bekräftade också att 300 personer åkt från Sverige för att strida med IS och att 120 av dem återvänt.
– Sverige har nog varit naiva i det här läget, vi har svårt att acceptera att det i vårt öppna samhälle finns folk bland oss som sympatiserar med ISIL.
Säpo har anhållit en man i sin frånvaro som misstänks planera terrorattacker i Europa. I övrigt är de förtegna med uppgifter om honom men poliser i yttre tjänst har fått mannens fotografi och den nationella insatsstyrkan står i beredskap.
I Flen tjänstgör Stig-Ove Uddin som kommunpolis och trots att det inte finns någon hotbild riktad mot kommunen tror han att de senaste händelserna i Europa och Sverige kan spä på den allmänna oron.
– Det har varit en stor inströmning av asylsökande och bland dem folk som inte söker asyl, redan då pratades det om vilka dessa är som vi inte har koll på. Sedan händer Paris och nu hotet i Sverige. Sammantaget tror jag folk blir oroade när man till och med från myndighetshåll säger att man inte har full kontroll. Vi är inte vana vid det i Sverige.
Efter direktiv från regionalt håll försöker han nu möta en ökad hotbild på bästa sätt.
– Jag vet att det ställs krav på mig att omedelbart ingripa om det skulle dyka upp i Flen. Det gör att jag ser till att förberedda mig på det, i beteende men också i utrustning utan att säga vad det innebär.
För att motverka att hoten blir till verklighet jobbar den lokala polisen med säkerhetspolisen och andra aktörer.
– Säpo har bra koll på många av de här människorna som flyter under radarn, ofta presenterar de sig på något sätt. Vi har också kontakt med säkerhetspersonal på Migrationsverket i princip varje dag för att kolla över om det kan vara att radikala figurer kommit med i den stora flyktingvågen som pågår nu, säger Stig-Ove Uddin.
Polisen står också i nära kontakt med Flens moské.
– Har de sett något eller varit utsatta för några radikala inslag där? Vi försöker hela tiden vara beredda, säger Stig-Ove Uddin.
Likt sina kollegor på riksnivå anser han att man ska leva sitt liv som vanligt men vara allmänt vaksam.
– Om någon går in på ICA och ställer ifrån sig en väska och sedan går ut ska man ju reagera. Men generellt ska man inte undvika särskilda platser eller saker som att åka kollektivtrafik.