Vindpark i Flen mot sitt avgörande

Företaget Eolus har ansökt om att placera elva vindkraftverk i Gnesta kommun och sju vindkraftverk i Flens kommun. Men kommunerna sitter på vetorätten.

Flen2017-01-02 16:45

Planerna på en vindkraftpark på båda sidor om sjön Dunkern utanför Stjärnhov påbörjades i januari 2014. Området är stort och orört och kan leverera bra med vind och en etablering av 200 meter höga vindkraftverk anses vara en säker satsning – trots att ett enda verk kan kosta 30 miljoner kronor att bygga.

Enligt bolaget Eolus, som står för ansökan, beräknas en årlig elproduktion per vindkraftverk uppgå till 12 000 000 kWh (12 miljoner kilowattimmar).

– På grund av en snabb teknisk utveckling de senaste åren är summan något högre än tidigare angivet i ansökningshandlingar, säger projektledaren Stefan Widstrand.

Även om det ger större avkastning i parker med hundratals vindkraftverk som i Norrland bedömer bolaget att det finns landsting, företag, bönder och andra som är beredda att investera i Ånhammar.

– Dessutom är det väl bra om vi även har produktionen där vi konsumerar den, säger projekteringschef Simon Landqvist som även nämner tyska och schweiziska stiftelser som gärna investerar på en säker svensk marknad.

Ansökan ligger hos länsstyrelsen i Uppsala som prövar olika typer av tillstånd inom ramen för miljöbalken. En process som tar tid men i detta fall har det tagit längre tid än vanligt, medger Bernt Forsberg, miljöskyddshandläggare vid länsstyrelsen i Uppsala.

– Efter att bolaget nu kompletterat ansökan så har processen snabbats på och svar inväntas från kommunerna redan i februari, säger Forsberg.

Fördelen med vindkraften är att den förnybara energin uppfyller de miljö- och klimatmål som satts upp, men förslaget till anläggningen har orsakat känslor bland kommuninvånarna i både Flen och Gnesta.

Ärendet har ännu inte behandlats av Flens politiker.

– Vi har inte fått handlingarna ännu och det är svårt för mig att uttala mig. Generellt sett är det klart vi står för förnybar energi men det måste etableras i rätt kontext och i balans med flera aspekter eftersom det påverkar omgivningen det byggs i, säger Karina Krog, centerpartiets gruppledare.

– Kommunen har inte fått frågan formellt ännu. Jag vet bara vad mitt partis ställningstagande var i valrörelsen, då vi var emot och det förutsätter jag att vi är i dag också. I vår gemensamma plattform (den politiska majoritetens) är frågan inte med, säger kommunalrådet Jan-Erik Larsson (S) som inte är principiellt emot vindkraft.

– Vi har ingen emot vindkraft men detta är inget lämpligt område. Det är ett område vi värnat utifrån flera olika synpunkter och ett område som är markerat i översiktsplanen att det ska bevaras. Vi har för avsikt att titta på lämpliga områden för vindkraft i Flen men vi har inte så mycket slättlandskap som i andra delar av landet och inte den topografin.

Kommer frågan att tas upp i kommunfullmäktige?

– Det vet jag inte, ibland kan man svara i delegation om det är en kort remisstid men det måste jag kolla, säger Jan-Erik Larsson som delar inställningen att det är en mångbottnad fråga med sin kommunalrådskollega i Gnesta.

– Det här har pågått i flera år och det finns blandade hållbarhetsperspektiv. Dels är det ett stort ingrepp i naturområdet samtidigt som det är bra med vindkraft, säger Johan Rocklind (S).

Han får medhåll av kritiker som menar att närmiljön och riksintressen för miljö- och kulturvård påverkas, att det inkräktar på fågelliv och turism samt att fastighetsvärden sänks.

Bo Lemar, Ånhammar säteri, är positiv till etableringen av en vindkraftpark i området - både som markägare och boende.

– Det finns alltid två sidor av samma mynt men vi ser positivt på att bidra till en insats för miljön. Bolaget kommer arrendera mark av oss. Men det är en lång process innan parken kommer upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!