Blacksta Vingård satsar lokalt på julbordet

Gäddpaté, vildand, gös, vaktelägg och siklöja. Det är en del av det som serveras när Blacksta Vingård väljer att vara unika genom att satsa på näst intill enbart lokala råvaror till julbordet. "Det är riktigt jävla häftigt", säger Olle Lagerhorn som driver gården.

Kökschefen Fredrik Kämpenberg sätter sin sista lilla touch på maten.

Kökschefen Fredrik Kämpenberg sätter sin sista lilla touch på maten.

Foto: Lukas Abrahamsson

Flen2023-11-27 04:45

Långt in på den sörmländska landsbygden ligger Blacksta Vingård beläget. Sedan i maj i år ägs gården av paret Olle och Josefine Lagerhorn, som sedan tidigare även driver Blacksta Brygghus.

Nu gör sig paret redo för sitt första julbord på restaurangen, och när man stegar in i den faluröda träbyggnaden, som även har plats för hotellgäster, så är julpyntandet är i full gång inför premiären under fredagen.

Olle och Josefine Lagerhorn har tillsammans med kökschefen Fredrik Kämpenberg valt att frångå det traditionella, klassiska julbordet för att i stället göra något helt unikt. Nämligen att näst intill enbart satsa på lokala råvaror.

undefined
En av ägarna, Olle Lagerhorn, tillsammans med kökschefen Fredrik Kämpenberg.

– Vi försöker ta så mycket som möjligt som är precis här runt omkring, sen har vi en sfär som är lite längre och sedan är det Sörmland som gäller. Måste vi gå utanför det är det Sverige. Det är sjukt lokalt och det är också väldigt unikt, säger Fredrik och fortsätter:

– Det är ingenting som inte är gjort här eller kommer härifrån, mer eller mindre. Nästa år hoppas vi kunna ha ännu mer egna grönsaker också. Så mycket eget vi kan ha, desto roligare.

Vingårdens julbord kommer bestå av sex serveringar. Ett litet axplock av det som kommer att vänta gästerna är paté på gädda som är fiskad i sjön Långhalsen, belägen bara ett stenkast från gården, gös, vildand, vaktelägg, leverpastej på lamm från gården och till maten kommer det serveras öl och must från det egna bryggeriet.

undefined
Kökschefen Fredrik Kämpenberg sätter sin sista lilla touch på maten.

– Det är det klassiska julbordet som vi tolkar på ett roligare sätt. Dels är det godare men också mer klimatsmart och mer hållbart. Det vi ville är att få till ett riktigt jävla häftigt, gott och spännande julbord som man ska äta med gott samvete, säger Olle.

Men det som sticker ut allra mest är sillen – som inte är någon sill utan i stället siklöja fiskad utanför Nyckelön i Mälaren.

– Ska man jobba med lokala råvaror så måste man ibland också tänka om. Vi hade kunnat köpa salt sill och vattnat ur, det är det inte många som gör heller och det hade varit ett hantverk. Men vi har ju ingen sill här och sedan kom Olle på siklöja som är en fisk som slängs annars, säger Fredrik.

För den som inte äter kött kommer det även finnas vegetariska alternativ på julbordet.

– Det blir inlagd grön tomat i stället för inlagd siklöja. Sen kommer vi ha gravad rödbeta i stället för fisk och en paté på selleri i stället för gädda, bland annat, säger Fredrik.

Något som också är unikt för vingårdens julbord är att alla rätter, förutom det som kommer erbjudas på dessertbordet, serveras direkt på tallriken.

undefined
En del av det som serveras på julbordet på Blacksta Vingård.

– Det är ett väldigt aktivt val att göra så. Om man serverar mindre portioner på tallriken så kan man verkligen lyxa till det ordentligt för det finns inget svinn. Då kan vi unna oss att ha löjromen, de dyra produkterna, och det känns väldigt lyxigt. Man får väldigt lyxiga produkter eftersom vi jobbat på det här sättet, säger Olle.

Nu laddar trion för fullt för vad som kommer vara en hektisk månad. Premiärdagen för julbordet var under fredagen och sedan serveras det i stort sett varje dag fram till den 27 december.

– Julbordet är en väldigt bra chans för oss att marknadsföra maten. Det blir ett tjugotal rätter som gästerna får testa på en gång och det gör man i normala fall inte, säger Fredrik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!