Bröt mot lagen för sina katters skull

Den äldre mannen blev stoppad av polisen och blev av med körkortet. En timme senare stoppades mannen igen – körandes i sin bil.

14 januari 2020 18:02

Det var i slutet på november förra året som en polispatrull stoppade en bil för kontroll på Källgatan i Malmköping. Bilen framfördes av en man i dryga 80-årsåldern. När polisen kontrollerade mannens uppgifter visade det sig att Transportstyrelsen hade återkallat hans körkort men inte delgivit mannen det. Resultatet blev att polisen omhändertog mannens körkort utan påföljd varefter de skjutsade hem honom i hans bil.

En timme senare får polispatrullen syn på samma bil komma åkandes på Landsvägsgatan i Malmköping. Polisen stannar bilen ännu en gång och konstaterar att den körs av samma man vars körkort omhändertogs en timme tidigare. Denna gång blir resultatet att en anmälan om grov olovlig körning upprättas mot mannen.

I förhör anger mannen att han inte tycker det är konstigt att han valde att sätta sig i bilen och köra in till Malmköping igen en timme efter att polisen omhändertagit hans körkort. Då han har långt till affären och saknar familj, vänner eller hemhjälp var han tvungen att själv åka för att köpa mat till sina katter. Han chansade på att polisen inte längre befann sig i Malmköping, han kunde inte tänka sig att polisen hade "bosatt sig i Malmköping". Han tycker inte att hans agerande ska anses som brottsligt då katterna var i behov av mat. Han förnekar den olovliga körningen.

I måndags föll domen. Mannen döms till 50 dagsböter om 50 kronor för grov olovlig körning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Gagnert Dalgren