En intensiv start för det nya kommunalrådet

Det började med ett mejl till Anders Berglöv – för 17 år sedan. Nu har Ann-Charlotte Munter blivit hans ersättare som kommunalråd.

6 april 2020 21:32

Den sista mars lämnade Anders Berglöv (S) rollen som Flens kommunalråd. Hans ersättare Ann-Charlotte Munter (S) kastades rätt in i en omkullkastad pandemitillvaro.

– Gäller att ha sunt förnuft. Jag hörde någon från Region Sörmland som sa att det gäller att hålla huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena. Det tycker jag stämmer väldigt bra.

Hur är det att tillträda under de här premisserna?

– Jag är glad att jag sitter här i dag och inte tidigare. Jag har fått en möjlighet att bygga upp lite erfarenhet hur politiken funkar i kommunen. Jag är redo och jag är inte så lättskrämd.

Tänker du mycket på hur coronapandemin kommer att påverka och hur allt kommer att se ut när det är över?

– För mig känns det som att inför varje beslut vi tar måste vi tänka så många steg framåt som är möjligt för det här kommer få konsekvenser. Jag funderar ibland på hur min kalender kommer att se ut i höst.

Att Ann-Charlotte Munter kliver in i hetluften under omvälvande omständigheter är på sätt och vis passande då hennes politiska engagemang triggades av omskakade händelser. Mordet på Olof Palme var det som fick henne, som sjuåring, att för första gången få upp ögonen för demokratin som begrepp och när Anna Lindh mördades 2003 tog hon klivet in i politiken. Hon gjorde det genom att kontakta Anders Berglöv.

– Jag skickade ett mejl till det dåvarande kommunalrådet i Flen och frågade var man kunde lära sig mer om kommunpolitik. Jag kände honom inte alls då. Ibland tänker jag på vilken väg ödet har gått.

Det ledde till att hon deltog i en politikerskola som hölls av bland andra Jan-Erik Larsson och Anders Berglöv. Sedan blev hon medlem i Socialdemokraterna och hennes första politiska uppdrag blev som ersättare i kommunalnämnden. Sedan dess har hon bland annat varit ordförande i personalnämnden och ledamot i fullmäktige.

Parallellt med politiken har Ann-Charlotte Munter utbildat sig och jobbat inom skolans värld. Hon har en examen som grundskole- och gymnasielärare samt magisterexamen inom specialpedagogik och masterexamen i didaktik. Hon har jobbat på bland annat Stenhammarskolan, Bruksskolan, gymnasiet i Flen och Skogstorpsskolan i Eskilstuna. Hon har även varit matematikutvecklare för Flens kommun i sex år. 

Ann-Charlotte Munter lämnade en tjänst som universitetsadjunkt på Mälardalens högskola, där hon undervisat i matematik och NO-ämnen på lärarprogrammet, för att ta rollen som kommunalråd.

– Nästa steg hade varit att läsa vidare och doktorera, men möjligheten finns kvar. Men jag tänker gå all in i det här, det är typiskt för mig att göra så. Jag tycker om att engagera mig politiskt så jag kanske fastnar i politiken.

Skolfrågan är naturligt en hjärtefråga för det nya kommunalrådet.

– Skolresultaten sakta på väg uppåt det viktiga är att vi inte nöjer oss utan att vi håller i. Våra ungdomar behöver ha en så bra start som möjligt för att komma in på arbetsmarknaden, då krävs det en bra utbildning.

Samhällsutvecklingen är en annan fråga Ann-Charlotte Munter brinner för.

– Vi ligger väldigt bra till i Sörmland, vi ska ta till vara på det vi har och utveckla det.

Bortsett den pågående pandemin, vad är den största utmaningen för kommunen framöver?

– Arbetslösheten är definitivt en utmaning vi står inför och har gjort ett tag. Till det kan vi koppla våra skolor och att upprätthålla en hög kvalité.

Föddes i Gävle

Ann-Charlotte Munter
Ålder: 42 år
Familj: Man, två barn och hund.
Jobb: Kommunalråd i Flen, utbildad lärare.
Bor: Malmköping.
Uppväxt: Född i Gävle, bodde i Hofors i tre år innan familjen flyttade till Katrineholm. Kom till Flens kommun som åttaårig.
Fritidsintressen: Att vara i naturen och måla.
Ser på tv: Nyheterna.
Senast lästa bok: Dvärgen av Pär Lagerkvist.
Har tidigare jobbat som: Turistvärdinna i Flens kommun under tre somrar.
Så är jag som ledare: Jag vill framför allt vara tydlig och tålmodig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Gagnert