Ett växande företag med många lager

De fick verksamheten att blomstra tack vare självbetjäning. Nu vill företaget i den forna Zig-Zag-fabriken bli en mötesplats.

31 januari 2020 16:37

Michaela och Douglas Cato Guterstam köpte den stora tegelbyggnaden med tillhörande intilliggande lokaler vid Landsvägsgatan för 15 år sedan. I fastigheten, där det från början var träförädling och sågverk,  startade de upp ett företagshotell och lagerverksamhet.

Efter ett par tuffa år valde de att göra om sin affärmodell helt och samtidigt renovera upp huset. Lagerverksamheten fick en ordentlig uppgradering med övervakning, digitalisering och inredning från England.

– Vi märkte snabbt att lagret drog massvis. Det är en av de snabbast växande branscherna i världen, säger Michaela.

Huset var färdigrenoverat 2008 och efter ett och ett halv år var alla lager uthyrda. Sedan dess har lagerverksamheten expanderats var tredje år. Nya lager har i etapper byggts i befintliga byggnader och för två år sedan köptes forna Tempobutiken i Sparreholm.

Bland kunderna genom åren finns bland annat Flens kommun och en rad olika företag. En trend är att personer som har sålt sina hus och flyttat till lägenhet väljer att magasinera sina saker i väntan på att de ska hitta nytt hus.

– Folk berättar gärna vad de ska göra. Vi har en som vandrar i Tibet och en 84-årig dam som med jämna mellanrum magasinerar för att åka till sin guru i Indien. Det finns massvis med roliga historier, säger Michaela.

Hon har en lång erfarenhet inom digitaliseringsbranschen och med undantag för de två-tre första åren har alla deras verksamheter varit inriktade mot självbetjäning. Det innebär att man kan kontraktera sig på ett lager, gymkort eller en kontorsplats digitalt och komma och gå med hjälp av sin mobiltelefon. En förenkling likväl som en förutsättning för att kunna satsa.

– Hade aldrig kunnat driva något med anställda, det här möjliggör oss att erbjuda tjänster utan att ha anställda, säger Michaela.

Gymmet fanns när de köpte fastigheten och drevs i annan regi fram tills förra året då paret Cato Guterstam bestämde sig för att göra en satsning även där med renovering och digitalisering. 

Nästa mål är att göra företagshotellet till en mötesplats – igen. Redan för drygt tio år sedan prövade de på konceptet öppet kontor för egenföretagare, något som nu har blivit framgångsrikt i Flen. 

– Det kanske börjar en drivkraft kring det här nu. Det ska absolut finnas i Flen men det kan även finnas i Malmköping. Så det finns flera arenor att mötas på, säger Michaela.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Gagnert Dalgren