Expertmöte ska avgöra Brogetorpsskogens öde

Många har engagerat sig i frågan om avverkning i eller av Brogetorpsskogen på grund av granbarksborren. Nu meddelar kommunen att man kommer att hålla ett möte för att hitta bästa vägen framåt i ärendet.

Kommunen kommer att träffa en rad sakkunniga för att diskutera Brogetorpsskogens öde.

Kommunen kommer att träffa en rad sakkunniga för att diskutera Brogetorpsskogens öde.

Foto: Joakim Serrander

Flen2019-07-24 14:37

Det var i vintras som man konstaterade att även Brogetorpsskogen är angripen av granbarkborre och för att minimera risken för spridning fattades ett avverkningsbeslut. Men allmänheten har visat sitt missnöjde bland annat genom protestlistor och informationsmöten.

– Vi har förstått att det finns en opinion som är orolig, det kommer vi att väga in och vi kommer att vara noga med att informera efter mötet, säger Björn Rabenius, förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

I mitten av augusti träffar kommunen skogsstyrelsen, länsstyrelsen, Mellanskog och Naturskyddsföreningen för att diskutera frågan.

– Det finns olika åsikter om vad man behöver göra nu, hur mycket man eventuellt behöver avverka och så vidare för att begränsa spridningen. Det finns lite olika sätt att hantera det och vi behöver prata ihop oss om för att inte göra onödig skada på skogen, ta hänsyn till långsiktiga miljöaspekter och naturligtvis gör det vi måste för att begränsa spridningen, säger Rabenius och tillägger:

– Jag vill att besluten vi kommer att ta baserar sig på experters kompetens och det är därför vi har sammankallat de har aktörerna.

Granbarkborre

Granbarkborren är en cirka 4 millimeter lång skalbagge som tillhör barkborrarna. Det finns cirka 90 arter av barkborrar i Sverige. Nästan 30 av dem kan leva på gran, men granbarkborren är den ende av dem som kan döda stora friska granar. Granbarkborrens angrepp omfattade minst 2,5 miljoner kubikmeter granskog i södra Sverige under förra året.

Källa: Skogsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om