Fick inget gehör hos Högsta domstolen

En man boende i Flens kommun hoppades bli friad från rattfylleri. Högsta domstolen tyckte annorlunda.

7 december 2019 08:09

På midsommarafton förra året körde en man in sin personbil in i en lyktstolpe på Storgatan i Malmköping så att stolpen lossnade och lutade. Föraren valde att köra från platsen utan att rapportera olyckan. 

Ett vittne såg olyckan och anmälde misstanke om rattfylleri till polisen. Vittnet följde även efter bilisten till dennes bostad. När polisen kom till platsen, en knapp senare, tog de med den misstänkte mannen för provtagning. Det visade sig att mannen hade 2,83 promille i blodet.

Den 17 juni dömdes mannen till grov rattfylleri och smitning från olycksplats. Påföljden blev en månads fängelse. 

Manen erkänner smitningen, men nekar till rattfyllan. Han påstår att han tog flera Tramadol, som han hade på recept, på grund av migrän och satte sig i bilen för att köra till en kompis. En bit på väg vände han dock då han mådde för dåligt och körde in i lyktstolpen på grund av att han försökte ta upp mobiltelefonen han tappat. Han menar att han var helt nykter och att han först efter hemkomst drack öl, cider och hembränt.

Vittnes uppgifter gör dock gällande att mannen föreföll påtagligt berusad när han klev ur bilen. Rättsmedicinalverkets yttrande talar också för att mannen hade minst 1,0 promille under färden.

Mannen överklagade domen till såväl Hovrätten som Högsta domstolen. I tisdags kom så utfallet från Högsta domstolen som inte meddelar prövningstillstånd. De anser inte att det finns synnerliga skäl för en prövning. Därmed står domen fast.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Gagnert Dalgren