Jubilaren Flens IF har en turbulent period bakom sig och är glada över att nu få fokusera på annat än ekonomisk kris och nedläggningshot. Även om de inte har nått fram till den ekonomiska balans som är målet så upplever de att faran är över. Det tackar jubileumskommittén sin nytillträdde ordförande Jonas Thorsell för.

– Det har hänt så mycket sedan han kom. Han har verkligen varit en katalysator, säger Sören Sundin och fortsätter:

– Utan Jonas så vet jag inte om vi hade levt som förening, han ska ha en stor eloge.

Artikelbild

| "För många äldre Flensbor har Ekborgen stort symboliskt värde", säger Jonas Thorsell, ordförande i föreningen.

Jonas Thorsell arbetade som idrottslärare på Stenhammarskolan fram till i höstas då han gick i pension. I samband med det engagerade han sig som ordförande i den krisande föreningen. Han beskriver kamratskapen som det som lockar allra mest med föreningslivet.

– Jag har flyttat runt en del i Sverige, men söker mig alltid till föreningslivet för att skapa ett kontaktnät, säger Thorsell.

Även Claes-Göran Carlberg har tagit sig an arbetet med föreningen mitt i brinnande kris. Efter tidningens reportage om de ekonomiska bekymren från i vintras ringde han upp Thorsell och erbjöd sin hjälp. Även han är pensionär efter en lång karrirär inom idrott i Stockholm, där han bland annat har lett elitbasketklubben Solna vikings. Han har haft sommarstuga i kommunen i sex år men flyttade hit permanent för 1,5 år sedan.

– Tack vare Flens IF har jag fått något att brinna för. Jag har jobbat med idrott sedan jag var nio år, det är svårt att låta bli, säger Carlberg.

Artikelbild

| Bengt "Pliggen" Andersson, Jonas Thorsell, Kurt Johansson, Claes-Göran Carlberg och Sören Sundin ingår alla i jubileumskommitén som ska ställa till med fest på Ekborgen.

Den 31 augusti ställer föreningen till med jubileumsfest där man bland annat ska presentera gamla spelare och ledare samt ställa ut föreningens historia.

Dessutom blir det lite agility, bågskytte och boule. Dessutom ska far och son Jan-Erik Larsson och Kalle Abbedal bjuda på sång och gitarrspel. Förhoppningen är att knyta nya och gamla medlemmar till föreningen.

Artikelbild

| I början av 80-talet kunde man betala en tjuga för att se Flens IF möta Chelsea på Hammarvallen. Den inramade affischen och mycket mer ska ställas ut under jubileumsfesten den 31 augusti.

– Fyller man hundra år så är det lite speciellt, det måste ju firas, säger Thorsell.

I dag är den största delen av föreningens verksamhet förlagd till Hammarvallen, men målet är att kunna ha en del träning även vid Ekborgen, som de beskriver som en plats med stort symbolvärde för många Flensbor. Just nu byggs det för fullt i lokalerna. Man har byggt upp ett nytt kök och en kafeteriadel är på gång. Omklädningsrum och konferenssalar är under uppbyggnad. Och – om än sist på priolistan – ska ett spabad installeras.