Flen kan få en mötesplats för ensamföretagare

Det började med ett öppet kontor på Amazon. Nu kan Johan Erikssons initiativ leda till en ny mötesplats på forna järnvägshotellet.

8 januari 2020 06:48

Var i Flen kan man som hemmajobbande ensamföretagare träffa andra likasinnade för socialt utbyte och nätverkande? Den frågan ställde sig frilansskribenten Johan Eriksson som till vardags jobbar från hemmet som ligger mellan Flen och Malmköping. 

– Jag trivs med det, mina kollegor sitter och jobbar i Malmö och Stockholm. Men jag tänkte att det ändå vore kul om man kunde göra någonting här och hitta folk. Så jag började inventera vilka som jobbar med liknande saker här och vilka som skulle kunna vara intresserade av göra någonting på hemmaplan, säger Johan Eriksson. 

Hans efterforskningar fick honom att inse att det fanns många likasinnade, men ingen plats att mötas. Det fick honom att agera och i höstas drog han igång satsningen Öppet kontor som pågick en gång i veckan året ut på Amazons bottenplan. Ett initiativ som uppenbarligen var välkommet.

– Det visade sig snabbt, utan särskilt mycket marknadsföring, att det är väldigt uppskattat. Det har kommit tio till tjugo personer och vilka det har varit har växlat, säger Johan Eriksson.

Vilka är det som kommer till det öppna kontoret? 

– Det har varit bland annat varit egenföretagare och studenter. Men det behöver inte vara egenföretagare, det är många som jobbar hemifrån i dag, säger Johan Eriksson.

Nyckeln med den här typen av mötesplatser tror Johan Eriksson att det är liv och rörelse, att det finns människor där som man kan få utbyte av. Själv har han inlett flera samarbeten med personer han träffat på det öppna kontoret.

– Vi jobbar ihop nu, det hade inte hänt om vi inte hade dragit igång det här. Det räcker att träffas och prata om sitt jobb. Då händer det alltid saker, säger Johan Eriksson.

Den 23 januari hålls årets första öppna kontor på Skjortan, men den nya mötesplatsen kan komma att bli på det forna järnvägshotellet framöver. Turistbyrån är sedan i somras mobila och har efterlämnat sina lokaler.'

– De lokalerna skulle vi kunna ha åt ensamföretagare som inte har någon egen lokal, för att skapa nätverk och knyta kontakter. Läget är bra med närheten till tåget, säger Flens näringslivschef Mikael Larsson som hade möte med Johan Eriksson på tisdagen.

Kommunen framtida externa kundcenter, som kuriren har skrivit om, kan komma att hamna i lokalerna men inget är ännu bestämt. Den 30 januari hålls ett nytt möte på järnvägshotellet om planerna på ett öppet kontor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Gagnert Dalgren