Hon har tänkt tanken tidigare men inte vågat, i år tog Hanna Nordin mod till sig och skickade in bidrag till SM i fotografi. Det lönade sig, nu är Flensfotografen en av finalisterna i kategorin digital illustration.

– Det är jättespännande! Jag trodde aldrig att de skulle gilla den bilden jag gick till final med. Den är väldigt ovanlig så det var väldigt otippat och kul, säger Hanna Nordin.

Hon har ett brinnande intresse för fotografering och är ordförande i Flens fotoklubb som går under namnet Fokusera Flen. Men fotandet är inget hon livnär sig på.

Artikelbild

| Hanna Nordin är klar för final i SM i fotografi.

– Jag har en fotofirma, men jag gör det bara på hobbynivå. Så att bara få vara med i finalen känns jätteroligt.

Hanna Nordin fotar bröllop, djur och familjer, men hennes favoritgenre är utan tvekan barn.

– Jag gillar att ta arrangera barn på olika sätt, sött och gulligt, men djur, i motljus eller som monster. På sätt som drar ögonen till sig.

Det totalt tio kategorier i SM, bland annat barn, men även om Hanna Nordins finalbild (som ej får visas innan tävlingen) är på ett av hennes barn är det i kategorin digital illustration hon tävlar. Det innebär att bilderna till stor del bedömd efter den digital bearbetningen.

Artikelbild

| Favoritmotivet för Hanna Nordin är barn.

– Jag tycker att det är roligt att leka loss i Photoshop så jag är väldigt glad att det blev den bilden.

SM i fotografi har funnits länge i olika former. Till en början var det en tävling endast för medlemmar i Porträttfotografernas yrkesorganisation, PYO. När PYO lades ner fortsatte tävlingen i stället i regi av Svenska fotogruppen som senare bytte namn till Svenska porträttfotografers förbund. Ett stort steg togs 2013 när tävlingen fick namnet Svenska mästerskapet i fotografi och för två år sedan öppnades tävlingen upp för alla fotografer, professionella som amatörer.

Artikelbild

| Det viktigaste för att ta en bra bild tycker Hanna Nordin är planering.

– Förra året kände jag att jag borde våga prova att skicka in bilder, men jag gjorde det aldrig. I år fick jag lite push från vänner som övertalade mig.

Vad är det viktigaste att tänka på för att få en bra bild?

Artikelbild

| Hanna Nordin gillar att arrangera bilder som drar blickarna till sig.

– Planering, jag planerar allt från vem som ska vara med och plats till ljus och vad personen ska ha på sig. Dessutom måste man kunna sin utrustning bra.

Finalen avgörs på Fotografiska i Stockholm den 18-19 oktober. Hur många bidrag som Hanna Nordin tävlar mot i sin kategori är inte fastställt än. De fotografer vars bilder placeras sig bäst på SM har chansen att plockas ut till svenska fotolandslaget.