Flera år i fängelse för mordbrand i garage

En 27-årig man döms till tre års fängelse för mordbrand, och en 23-åring döms till ett något kortare fängelsestraff för anstiftan.

1 april 2020 19:32

Tre års fängelse blev domen för den 27-åring, som anklagats för att ha anlagt mordbrand i ett garage i Flen i november i fjol. 27-åringen döms också för rattfylleri, narkotikabrott samt dopningsbrott. 

En 23-årig man döms för försök till utpressning, anstiftan till mordbrand samt narkotikabrott till två år och åtta månader i fängelse.

Det var i gryningen fredagen den 1 november i fjol som räddningstjänst och polis larmades till Flen, där det brann i ett garage. Det var 27-åringen själv som slog larm om branden, enligt polisutredningen. När räddningstjänsten kom fram brann det dels i fasaden vid ett krossat fönster, dels hade en snowracer och en pulka inne i byggnaden fattat eld. I garaget låg så kallade molotovcocktails, alltså glasflaskor med brännbar vätska och tyg nedstucket i flaskan. Ingen människa kom till skada vid branden. 

Enligt domen hade den yngre mannen fått 27-åringen att anlägga branden i garaget, men 27-åringen har sannolikt tagit fel garage, eftersom en person som 23-åringen ansåg ha skulder till honom bodde i grannhuset. 

Stora delar av domen, som är på 43 sidor, handlar om mobiltrafik mellan de dömda och mellan 23-åringen och andra personer. 

De båda dömda har nekat till all inblandning i mordbranden och någon teknisk bevisning, som fingeravtryck, finns inte, men Nyköpings tingsrätt anser att åklagarens beviskedja, som vittnesiakttagelser, telefontrafik och sökhistoria i de dömdas mobiler räcker för fällande dom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cecilia Tuohy