En av de drabbade föräldrarna är Johan Eriksson som bor med sin familj mellan Malmköping och Flen. Han ansökte i maj om skolskjuts för sina två yngsta söner, på Europaskolan respektive Malmaskolan. Kommunen gav positivt besked, men några busskort eller taxi har ännu inte ordnats till familjen.

– Vi har själva kört dem från och till skolan varje dag sedan skolstart, vilket inte är helt problemfritt med tanke på arbetstider, möjligheter till fritidsvistelse med mera, säger Johan Andersson som vet att det finns andra i liknande situation.

– Bekanta i killarnas klass sitter i samma läge, fast värre. En kille får skjuts på brorsans moppe. En pappa måste åka från och till jobbet i Västerås två gånger om dagen på grund av kommunens oförmåga att uppfylla sin lagstadgade plikt.

Johan Eriksson har försökt få en förklaring av kommunen.

– När vi ringde taxi sa de att kommunen skulle ta in ett kostnadsförslag, för att kunna avgöra om vår son skulle få busskort eller taxi. Otroligt att hålla på och dribbla med sådana affärer, när skolan redan har börjat. De borde ju kunna skicka en taxi under tiden!

Kuriren har upprepade gånger sökt Lena Furén, barn- och utbildningschef i Flens kommun. Hon har inte återkommit. De frågor vi har ställt till henne är bland annat om alla ärenden blivit lösta och hur många som annars är kvar, om kommunen inte borde ha haft bättre beredskap efter fjolårets strul och vad de drar för slutsatser inför nästa år.

29 augusti skrev kommunen på sin hemsida att handläggarna har hög arbetsbelastning. Kommunen bad samtidigt om ursäkt eftersom de uppmärksammat att vårdnadshavare tycker att kommunikationen varit undermålig.