Frikänns från rån med hagelgevär

Tre unga män åtalades för att ha rånat en kiosk med kniv och gevär. Nu har tingsrätten frikänt alla tre.

Tingsrätten har frikänt tre unga män från kioskrånet i fjol.

Tingsrätten har frikänt tre unga män från kioskrånet i fjol.

Foto: Jens Alvin

Flens kommun2019-10-18 23:00

Rånet begicks i januari i fjol. När en anställd skulle öppna kiosken i Flen, stod två maskerade personer utanför och riktade ett gevär mot honom.

Rånarna drog ner honom och tejpade honom runt munnen och underbenen, har han berättat under rättegången i Nyköpings tingsrätt.

Efter att ha släpat in honom i ett annat rum, satte de buntband runt hans handleder. Rånarna fortsatte att söka efter pengar. Det var den värsta halvtimmen i den anställdes liv, har han berättat.

Några personer som befann sig i närheten blev oroliga. När de knackade på dörren blev rånarna rädda, la ned geväret i en plastpåse och sprang ut. De hade fått med sig tobaksvaror och kontanter av mindre valörer.

En tredje person har också åtalats för rånet då han enligt åklagaren skulle ha kört flyktbilen.

Männen har nekat till brott. Alla tre har nu frikänts av tingsrätten.

De masker och overaller som rånarna bar har inte återfunnits, konstaterar domstolen. Det är inte heller klarlagt vilket slags vapen det rörde sig om.

Eftersom det gått två år sedan händelsen har vittnen haft vaga minnesbilder.

En försvårande omständighet för en av de åtalade har varit att hans DNA hittats på en rulle med silvertejp som funnits i kiosken. Men hur rullen hamnade där är oklart och minst en ytterligare person har lämnat DNA-spår på den.

En av männen, som nu är 19 år, döms däremot för misshandel. I december i fjol skallade han en 14-årig pojke i Flen. Påföljden blir villkorlig dom och 40 timmars samhällstjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!