Fullmäktige i Flen halveras i coronatider

Kommunfullmäktige i Flen består av 45 ledamöter. Nu kommer dock antalet ledamöter minskas till 23 på obestämd tid.

8 april 2020 13:41

På onsdagseftermiddagen gick Flens kommun ut med pressmeddelandet som talade om den politiska förändringen. Bakgrunden är spridningen av coronaviruset och Folkhälsomyndighetens rekommendation att begränsa sammankomster till max 50 personer.

– I kommunfullmäktige ligger vi med 45 ledamöter nära 50 personer dessutom är det ett öppet möte. Det här är att ta politiskt ansvar, även om vi hade kunnat ha en större samling så hade det inte varit särskilt ansvarsfullt, säger Charlotte Munter (S), kommunstyrelsen ordförande i Flens kommun.

Beslutet fattades på tisdagen och är en överenskommelse mellan fullmäktiges samtliga åtta partier. 

– I överenskommelsen har vi skrivit att det gäller i tre månader framåt sedan får vi se vad som gäller. Vi kommer sannolikt gå tillbaka till ordinarie mängd ledamöter när det här är över, säger Charlotte Munter.

Vilka ledamöter som ska tjänstgöra för respektive parti ska anmälas till kommunstyrelsens kansli i god tid innan varje sammanträde.

Under fullmäktiges sammanträde för två veckor sedan beslutades en revidering av reglementet för kommunstyrelsen och nämnderna i kommunen. Den innebär att ledamöter ska kunna närvarande på distans om särskilda skäl föreligger. Det gäller dock inte fullmäktige där andra regler föreligger.

– Vi har pratat om att vi politiker ska ha möten digitalt om vi kan och om vi ska ha möten på plats så bokar vi större salar så vi kan hålla större avstånd, säger Charlotte Munter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Gagnert