Räddningschefens råd efter stora skogsbranden

En stor skogsbrand härjade under söndagen i ett otillgängligt skogsområde i Gnesta kommun, nära gränsen till Flens kommun. Grillning sägs vara orsaken och räddningschefen i Flen Kjell-Åke Källström berättar om vad man ska tänka på vid hantering av eld.

Det var under söndagen som räddningstjänsten fick larm om en stor brand i ett skogsområde vid Finnsjön i Gnesta kommun, i närheten till gränsen av Flens kommun. Omkring 25 hektar mark har eldhärjats. Grillning sägs vara orsaken.

Det var under söndagen som räddningstjänsten fick larm om en stor brand i ett skogsområde vid Finnsjön i Gnesta kommun, i närheten till gränsen av Flens kommun. Omkring 25 hektar mark har eldhärjats. Grillning sägs vara orsaken.

Foto: Andreas Tun Hedfors

Flen/Gnesta2022-05-03 06:58

Det var under söndagseftermiddagen som räddningstjänsten larmades till branden i det mycket svårtillgängliga området vid Finnsjön i nordvästra Gnesta kommun. Det visade sig vara en yta på nästan 90 fotbollsplaner som stod i lågor.

undefined
Kjell-Åke Källström, räddningschef i Flen berättar om riskerna med att elda och rekommenderar att man väljer rätt plats och har rätt kunskap med sig.

Räddningspersonalen på plats misstänker att det är grillning som kan ha orsakat den stora branden. Kjell-Åke Källström, som är räddningschef i Flens kommun, råder alla att välja rätt plats för sin grillning och att ha rätt grejer och kunskap med sig.

– Om man ska elda så står man som ansvarig. Om man ska elda ska man kunna släcka direkt. Har man en stor eld ska man öka kapaciteten. Som i det här fallet att elda i skog och mark, ja då ska man tänka sig för med en gång. Välj rätt yta och ha tillgång till vatten för att släcka. Har man inte den rätta kunskapen så ska man undvika att elda helt enkelt, säger Kjell-Åke Källström och fortsätter:

– Sedan har du vädret. En van skogsmänniska eldar inte om det är för torrt eller när det blåser. Det bygger på att man har kunskapen själv.

Han berättar också att man ska se till att elden är helt släckt innan man lämnar platsen.

– Det kan ju gå fort, man lämnar platsen efter någon timme och då kan glöden gå ner i backen om man är på fel ställe. Man kan lämna efter sig en potentiell skogsbrand. När man är klar se till att väta ner ordentligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!