Sex av Jättedams sju bandmedlemmar har rötterna i Flens kommun och flera av dem pluggade musik ihop på estetiska programmet på gymnasiet i Flen 2008–2011. Men det var först 2013 som bandet bildades och när de nyligen släppte sitt andra album, "Eftersom ingen frågade", var det många som fick upp ögonen för dem. Plattan hyllades av Gaffas Daniel Horn och plötsligt började konsertfrågningarna komma till dem – de behöver inte längre jaga själva hela tiden.

– Vi har inte haft någon buzz kring oss tidigare. Nu fick vi bra recensioner och det har nog lett till att man har ett förtroende för oss, säger Jonathan Källstedt.

I sommar ägnar de sig åt just det, att spela live. Efter en rad spelningar i Göteborg, som numer är bandets hemmascen, har de bockat av Copperfields i Stockholm, Grand i Malmö, Garageprojektet i Hammenhög och Styrsöfestivalen i Göteborg.

Artikelbild

| Bandet består av Madeleine Jonsson, Jonathan Källstedt, Johanna Björnler, Christoffer Norén, Emil Nilsson, Mattias Sundin och Joel Jansson.

– Det var så stort! När vi hade släppt vår skiva fick vi en kommentar på Facebook av Magnus Sveningsson, basisten i The Cardigans, som skrev "spisar skivan just nu, sjukt bra" eller någonting, berättar Källstedt.

Bara någon dag efter det kom en konsertförfrågan från Sveningssons kollega som sköter bokningarna för Garageprojektet.

På torsdagskvällen (18/7) väntar en konsert som är blir dubbelt speciell. Dels för att den blir deras första på hemmaplan sedan 2016, dels för att den blir den första i kommunens nya konsertsatsning på Bruket i Hälleforsnäs.

– Det känns lite nervöst just för att man inte vet vad man kan förvänta sig, säger Madeleine Jonsson.

De vet inte själva vad de kan förvänta sig av spelningen, men beskriver sina liveframträdanden som intima, dynamiska och kaotiska.

Sedan väntar inspelningen av bandets tredje skiva. Materialet är redan färdigt och förhoppningen är att den kan släppas i början av nästa år. Dessutom planerar de att släppa liveupptagningar från konserterna i Hammenhög och på Copperfields.

De har höga mål och storslagna drömmar för sin musik. Som "att bli ett av Sveriges mest legendariska band", som Källstedt säger. Hur det än går så är deras musikaliska grund hårt rotad i Flen. När de talar om inspiration och bandets utveckling landar de snabbt och nostalgiskt i samtal kring sin gamla replokalen vid Talja i Flen och spelningar på Mozzarella.

– Vi har verkligen fått musiken härifrån, säger Madeleine Jonsson.