Gröna påsar ska förbättra miljön

Startpaketen för avfallssortering har börjat delas ut. De gröna påsarna är till för matavfall som sedan ska bli biogas och biogödsel.

Gröna påsen 3 RC 160316..jpg

Gröna påsen 3 RC 160316..jpg

Foto:

Flen/Katrineholm2016-03-18 16:00

Kommunerna Flen, Katrineholm och Vingåker har tidigare bestämt att matavfallsinsamling med optisk sortering ska införas, vilket nu har påbörjats.

Under onsdagsförmiddagen fick KFAB ta emot startpaketen som sedan ska delas ut till alla hyresgäster. Startpaketet som består av en behållare, två rullar gröna påsar och en sorteringsinstruktion, ska de närmaste veckorna delas ut av Sörmland vatten till de tre kommunerna. De gröna påsarna är till för matavfall och slängs i sopkärl, tillsammans med brännbart hushållsavfall.

– Avfallet transporteras till en optisk sorteringsanläggning i Linköping, där de läses av. Maskinen känner av på påsarnas färg och på så sätt sorteras de olika avfallen. Därför är det viktigt att använda våra påsar så maskinen känner igen färgen, säger Elisabeth Elmberg, kommunikatör på Sörmland vatten.

Innehållet i den gröna påsen ska sedan sorteras för att ta bort sådant som inte klassas som matavfall. Men det är viktigt att inte slänga annat i påsen för risken finns att anläggningen förstörs. Efter det omvandlas matavfallet till biogas och biogödsel i en biogasanläggning. Även påsen, som är gjord av återvunnen plast, sorteras och återvinns.

De personer som komposterar hemma får självklart fortsätta göra det men miljömässigt är de gröna påsarna bättre menar Elisabeth Elmberg.

– Biogasen som vi får av matavfallet kan användas som drivmedel till bilar, vilket är bättre för miljön, säger hon.

Fastighetsägaren till flerfamiljshus är den som kommer ha ansvaret över att alla har tillgång till gröna påsar. Hur de löser det är upp till dem själva. I april kommer startpaketen att börja delas ut till villor och fritidshus och när villaägare vill ha fler påsar kan de binda fast en grön påse på avfallskärlet för att visa att de vill ha fler påsar.

De gröna påsarna har inga handtag utan har istället fyra flärpar, vilket Elisabeth Elmberg säger att det beror på att man vill minimera risken att påsen används till annat än just matavfall.

I Eskilstuna kommun sorterar man redan i färgglada påsar och inte bara i gröna påsar.

– I dagsläget är det inte aktuellt med flera olika slags avfallspåsar. Det går att i framtiden utöka till fler påsar men just nu är det bara de gröna som vi kommer fokusera på. Avfallet går i dag till Linköping där de bara tar emot gröna påsar, säger Elisabeth Elmberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!