Synderna syns i hushållens soppåsar

Genom att leta i folks sopor kan man få många svar. Bland annat att en hel del farligt avfall hamnar där det inte ska vara.

Foto:

Flen/Katrineholm/Vingåker2014-02-17 20:50

Nio av tio svenskar lämnar sitt farliga avfall på rätt sätt. Men varje år slänger medelsvensson 1,8 kilo farligt avfall rakt ner i soptunnan och KFV-regionen är inget undantag. Det är något som Sörmland vatten, som bland annat sköter sophämtningen, vill komma tillrätta med.

De har gjort en plockanalys av vad invånarna i Katrineholm, Flen och Vingåker egentligen slänger i sina hushållssopor. Soppåsar har valts ut och gåtts igenom och bland annat har man noterat hur mycket av de sopor som klassas som farligt avfall som hamnat i hushållssoporna.

— Det handlar om mellan 0,1–0,3 viktprocent av de totala soporna, så det är ingen stor mängd, men de här sakerna kan ändå göra stor skada, säger Helen Sylvefjord, informationschef på Sörmland vatten.

Hon framhåller att invånarna i KFV-regionen ändå är relativt duktiga på att slänga avfallet på rätt plats.

— Generellt kan man säga att vi är ungefär som riket i genomsnitt. Tittar man närmare på siffrorna är de som bor i lägenhet något mer benägna att slänga farligt avfall i hushållssoporna än de som bor i villa. Det kan ju bero på att man har platsbrist och svårt att lagra soporna, fortsätter Sylvefjord.

Man har nyligen sjösatt en ny avfallsplan och enligt den ska man sätta extra fokus på farligt avfall under nästa år. Och det finns en förhoppning om att sopsorteringen ska bli bättre av bara farten när man inför "gröna påsen".

— Man har sett det på andra håll där sorteringen av matavfall införts. Då brukar kommuninvånarna bli bättre på att sortera annat avfall också av bara farten. Det blir en större medvetenhet.

— Det vi framför allt vill komma åt är de små sakerna, som nagellack och glödlampor. De hamnar lätt i soppåsen av gammal vana, men gör stor skada, säger Elisabeth Elmberg är projektledare för avfallsplanen på Sörmland vatten.

Vad kan ni göra för skillnad?

— Vi kan bli tydligare och nå ut bättre med informationen. Samtidigt kan vi göra det enklare för folk att slänga sitt farliga avfall. Något vi tittar på är ett insamlingssystem som ska göra hanteringen mer tillgänglig. Det kan vara ett skåp som ställs i exempelvis mataffären där man just ska kunna lämna det farliga avfall som är vanligast i vardagen, säger Sylvefjord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om