Klämman smygstartar med piratdag för barn

Pirater, hästar och clowner. På söndag bjuder Fridals kulturförening in till en barndag med ett fullspäckat program på Teater Klämman utanför Mellösa.

31 maj 2019 19:30

Det blir skattjakt, utklädning, sjörövarbus och plankgång när Fridals kulturförening ställer till med barndag med pirattema. Dessutom kommer Flens armbrytarklubb och Mellösa ryttarklubb ska köra en uppvisning av ridsporten gymkhana.

Förra året deltog 75 barn vid motsvarande evenemang, i år har man förberett för att ta emot ännu fler.

Fridals kulturförening anordnar kulturevenemang året om, men årets program är tunnare än tidigare. Det beror på att de inte har fått samma ekonomiska stöd från bland annat kommunen som de brukar.

Arrangörerna är märkbart nedslagna över situationen men också tacksamma över uppbackningen de har fått från annat håll.

– Utan våra stödjare, företag i Mellösa, volontärer, alla 380 medlemmar, ABF ... utan dem skulle det inte bli någonting, säger Anne Öster.

Hon driver företaget Teater Klämman tillsammans med sin man Janne Öster. Även döttrarna Sanna Andersson, Annelie Strindberg och svärsonen Johan Strindberg arbetar med familjeföretaget.

– Folk har ställt upp något helt otroligt. I vintras fick vi 10 000 kronor i gåva av en privatperson, säger Anne Öster som är märkbart rörd.

Den officiella sommaröppningen sker sedan den 3 juli, då Triss i damer spelar. Där hörs Sanna Andersson och Annelie Strindberg tillsammans med Jenny Lindström

– Det känns jättemysigt. Jag har alltid varit ute och turnerat (med Fröken Elvis) då, men vi har lite paus i sommar, säger Andersson.

Nytt för i år är ett loppistält med bland annat teaterateraljer och kostymer till salu. Dessutom kommer några för scenen nya band att spela under sommaren, som Susanne Alfvengren. Dessutom ska Carl-Einar Häckner göra ett första efterlängtat uppträdande där.

– Vi har haft kontakt med honom i flera år om huruvida han ska komma hit och nu äntligen blir det av, säger Sanna Andersson.

I slutet av juli spelar kultgruppen Kebnekajse med orginalmedlemmar, och i början av augusti återvänder Tina Ahlin och Orsa spelmän.

– De var backstage så mysiga hela gänget, och på scenen är de verkligen proffs. Det smittar av sig hur de är och hur bra de trivs här, så det blir väldigt fin kväll. Det är sådana artister man vill ha tillbaka hit – och som ringer och frågar om de får återvända, berättar Sanna Andersson.

Dessutom bjuder sommarprogrammet på två utländska band – Sons of Navarone från Holland och Belgien och Ruben & Matt and the Truffel Valley Boys från Italien.

– Att höra dem är som att plötsligt förflyttas till 1930-talet, berättar Anne Öster.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Matilda Kvarnström Lantz