Kommunens satsning på ekologisk mat prisad

Att handla ekologiskt kan leda till pris. Det har Flens kommun fått erfara. Kommunens måltidsservice har fått diplom för sitt ekofokus.

4 december 2019 18:08

Att handla ekologiskt är en del av Flens kommuns vision, det finns i dag en målsättning att minst 40 procent av kommunens inköp till köken ska vara ekologiskt. Det är ett mål som kommunens alla kök har nått och det gjorde att de fått diplom från EkoMatcentrum, ett resurscentrum för hållbar konsumtion.

– Det är jättekul att vi blir uppmärksammade för det vi gör, säger Lotta Abbedal, måltidssamordnare i Flens kommun.

För att få diplomet ska man nomineras och Flens kommun nominerade alla kök och alla uppfyllde kriteriet på minst 25 procent ekologiskt.

Utdelningen av diplomen skedde officiellt redan i november i Malmö, men för att alla som är delaktiga skulle få uppmärksamhet hade Lotta Abbedal bjudit in Mimi Dekker från EkoMatcentrum till Stenhammarskolans kök i tisdags.

– Det känns bra att medarbetarna som gör jobbet fick vara, se och höra och ta emot diplom, säger Lotta Abbedal.

Bäst av alla köken i kommunen var Tallbackens förskola i Hälleforsnäs som handlade 56 procent ekologiska livsmedel under året. En annan glädjande detalj är att centralköket i Malmköping (Hedens kök) blev näst bästa raket inom Lilla Ekomatsligan som är klassen för skolor, förskolor samt äldreomsorgen. De har ökat sina ekologiska inköp med 33 procent under året vilket alltså är näst bäst i hela landet. 

Lilla Ekomatsligan vill lyfta fram goda exempel som kan inspirera andra kök till att bli bra på ekologisk och klimatsmart mat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Gagnert Dalgren