Lager 157 flyttar till Eskilstuna

Lokalerna rustades för 30 miljoner kronor, arbetsplatser skapades och Bruket som en gång var hjärtat i Hälleforsnäs fick åter pumpa liv i orten. Men efter elva år kastar Lager 157 in handduken.

20 maj 2019 15:42

Kontraktet löper ut vid årsskiftet och Lager 157 kommer inte att förlänga. Mikael Larsson, näringslivschef för Flens kommun, medger att han är besviken och lite förvånad över beskedet.

– Vi hade trott att de skulle vara kvar med sin e-handel, men det vill de inte, säger Larsson.

Butikskedjan har ändrat både sin affärsidé och sitt sortiment sedan de etablerade sig i kommunen.

– Nu finns de ju i varje köpcentrum.

Enligt uppgifter från källor till tidningen byter de Bruket mot just ett köpcentrum - Tuna Park i Eskilstuna. Uppgifterna är dock inte bekräftade av Lager 157.

Mikael Larsson säger att han tillsammans med Framtidsbruket, bolaget som bildades 2014 för att driva Hälleforsnäs bruk framåt, jobbar hårt för att hitta nya aktörer.

När Lager 157 öppnade på orten ställde de, enligt Larsson som inte var näringslivschef då, en del krav. De ville bland annat få godkänna vilka andra aktörer som skulle få etablera sig i området.

– Men 2012-2013 vände de och sa att det kunde vara okej att andra aktörer kom in, men då var det kanske för sent. Sedan har de krympt sin arena hela tiden, säger Larsson och tillägger:

– Någonstans känner jag att det hade gått att göra mer då, men nu får vi laga där vi ligger.

Även Anders Berglöv (S), kommunalråd i kommunen, beklagar flytten.

– Lager 157 har betytt väldigt väldigt mycket för bruksområdets utveckling och har gjort att vi har kunnat förändra fokus för hur området ska utvecklas, säger Berglöv.

Han tror ändå att investeringen var rätt och att butiken har åstadkommit mycket av det man hoppades att den skulle göra.

– Jag tror att man kommer fortsätta ha glädje av det även i framtiden. Det har förändrat och utvecklat möjligheterna i stället för att Bruket skulle stå kvar som ett kråkslott i dag, säger han.

Han tror inte heller att de andra etableringarna hade varit möjliga om det inte vore för Lager 157-satsningen.

Framöver tror han på unika verksamheter för att locka folk till mer avlägsna platser som denna, och misstänker att ett centrum för närproducerad mat skulle fungera bättre i längden än just en klädbutik.

Trots att de billiga kläderna var områdets dragplåster blir inte Bruket tomt efter flytten.

– Vi har Axel på restaurangen, vi har Jürss, vi har Högtorp som är på väg in med sina grejer, vi har cykelåtervinningen där och turistbyrån har vi igång mycket där ute. Det kommer att finnas ställplatser utanför Kolhusteatern för husvagnar och husbilar. Vi jobbar ständigt för att hitta fler aktörer, säger Mikael Larsson.

Det pågår också en utredning för att se om man kan flytta ett produktionskök för kommunens skolor, förskolor och äldreboenden på området. Dessutom talas det om att göra det till ett matkluster, enligt Larsson.

– Vi jobbar på, men det är inte lättsålt, det är det inte, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Matilda Kvarnström Lantz