Länsstyrelsen avslår Wonna I de Jongs överklagan – nu överklagar hon igen

Länsstyrelsen har avslagit fastighetsägaren Wonna I de Jongs överklagan av kommunens vitesföreläggande på 25 000 kronor. Nu överklagar hon på nytt, den här gången till mark- och miljödomstolen, som ska avgöra ärendet.

Hyresgästerna på Ringvägen 1 i Malmköping har länge uttryckt missnöje med fastighetsförvaltningen.

Hyresgästerna på Ringvägen 1 i Malmköping har länge uttryckt missnöje med fastighetsförvaltningen.

Foto:

Övrigt2018-12-11 06:05

I somras utfördes en del fastighetsåtgärder på Ringvägen 1 i Malmköping, efter en omfattande takläcka som konstaterades av kommunen i januari 2018. Kommunen ville att fastighetsägaren Wonna I de Jong, senast den 28 september, skulle inkomma med kvalitetsdokument och garantiprotokoll från entreprenören som utfört åtgärdsarbetet, besiktningsrapport från en oberoende besiktningsman samt en oberoende fuktmätning och mögelutredning.

Men Wonna I de Jong inkom inte med uppgifterna i tid och fick ytterligare tid på sig, den här gången till den 15 oktober. Föreläggandet förenades även med ett vite på 25 000 kronor. Begärda uppgifter skickades än en gång inte in och de Jong överklagade i stället vitesföreläggandet till länsstyrelsen. Hon ville ha till den 22 oktober på sig. Men kommunen hade fortfarande inte fått in uppgifterna när datumet hade passerats.

Nu har länsstyrelsen fattat sitt beslut och menar att kommunen har haft fog för sitt föreläggande med vite. De Jongs överklagan avslås.

– Fastighetsägaren har tagit ganska god tid på sig. Om man tittar i akten och på det som har sagts så har det varit ett väldigt långt ärende hos kommunen, med tanke på att det berör människors hem. Vi håller med om att det är rimligt att kräva de uppgifterna som kommunen har begärt förenat med vite. Det som fastighetsägaren har sagt i sin överklagan, utgör enligt vår bedömning, inte någon grund för att upphäva beslutet, säger länsjuristen Måns Cederberg.

Men Wonna I de Jong ger inte upp. Nu överklagar hon länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen. I sin överklagan hävdar de Jong att det är omständigheter som har varit utanför hyresvärdens möjlighet att påverka som lett till förseningar, samt att "reparationsarbetena var i sitt slutskede". Hon menar också att det nu har utförts en fuktutredning samt slutlig besiktning av taket och samtliga lägenheter, och att man nu "inväntar en slutlig sammanställning".

Vi ska se hur vi ska gå vidare med den delen, men det lutar mot att vi kommer att göra det.

Simon Wernsköld, chef på miljöavdelningen i Flen om utdömning av vitet.

Miljöavdelningen i Flen har fortfarande inte fått in de begärda uppgifterna.

– Vi har inte fått in någon samlad dokumentation. Vi behöver ha de kompletta underlagen för att vi ska kunna bedöma om allt är i sin ordning, säger Simon Wernsköld, chef på miljöavdelningen i Flen.

Han uppger att man i veckan kommer att ha en intern diskussion om huruvida man ska begära utdömning av vitet eller inte.

– Vi kan inte påverka det som ligger i rättsprocessen, det ligger utanför vår myndighetsutövning. Däremot kan vi få vitet utdömt. Vi ska se hur vi ska gå vidare med den delen, men det lutar mot att vi kommer att göra det.

Simon Wernsköld tycker att det är olyckligt att processen dragit ut på tiden, men menar samtidigt att kommunen agerat utifrån de förutsättningar som funnits.

– Vi ska granska boendemiljön utifrån miljöbalken, och det har vi gjort och ställt krav. Sedan kan vi konstatera att det har dragit ut på tiden av olika anledningar, men vi måste följa rättsprocessen. Vi hoppas att det hanteras så skyndsamt som möjligt.

Hon skulle egentligen inte få vara fastighetsägare, hon sköter inte fastigheterna på rätt sätt.

Rolf Carlsson, ordförande för hyresgästföreningen i Flen

Hyresgästföreningen i Flen ser allvarligt på att processen har dragit ut på tiden, då det kan utgöra en risk för hyresgästernas hälsa. Nu hoppas de att kommunen ansöker om utdömande av vite, utan att vänta på beslut från mark- och miljödomstolen.

– Det är kommunens sak att sätta hårt mot hårt. De kan ju trots överklagandet utlösa vitet. Vi hoppas att kommunen agerar, säger Rolf Carlsson, ordförande för hyresgästföreningen i Flen.

Under hösten har hyresgästföreningen genomfört besiktningar av lägenheterna i Wonna I de Jongs bestånd. Just nu sammanställs alla uppgifter.

– Sedan ska vi se hur vi ska gå vidare med detta när det gäller Wonna I de Jong. Hon skulle egentligen inte få vara fastighetsägare, hon sköter inte fastigheterna på rätt sätt. När vi kommer med åsikter gör hon det hon absolut måste göra. Fastighetsförvaltningen är dålig och det är svårt att få kontakt med henne, säger Rolf Carlsson.

Eskilstuna-Kuriren har sökt Wonna I de Jong för en kommentar.

Detta har hänt

18/1 Miljökontoret i Flen och Hyresgästföreningen besöker Ringvägen 1. Tio lägenheter och två vindsvåningar inspekteras och miljökontoret kommer fram till att taket har en omfattande läcka.

8/3 Tidningen publicerar en överklagar beslutet till länsstyrelsen och ber att få till den 22 oktober på sig för att inkomma med begärd dokumentation.

13/11 Kommunen har fortfarande inte fått in uppgifterna.

23/11 Länsstyrelsen avslår de Jongs överklagan.

6/12 Wonna I de Jong överklagar länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!