Under terminsstarten har det varit mycket att göra för Stenhammarskolans mentorer. Utvecklingssamtal har bokats in och planerats och de är alla nya i sina roller där de enbart sköter mentorskapet.
Mentorn Jonas Thyrén arbetade tidigare som lärare på skolan, och han är en av de som tidigt lyfte fram frågan om lärarens roll.
‒Lärare ska få jobba med undervisning. Men det är oftast mycket annat man behöver koncentrera sig på som lärare. Nu är jag mer tillgänglig och finns där för eleverna hela tiden, säger han.
‒Arbetsbelastningen för lärarna var för tung och de måste ha en dräglig situation. Då startade diskussionen som ledde till att vi i dag har sex stycken anställda som enbart jobbar som mentorer, säger Åsa Carnesten, biträdande rektor på Stenhammarskolan.
Varje årskurs har två mentorer som arbetar med just dem.
Mentorerna möter eleverna när de kommer till skolan och gör det arbete som lärarna tidigare gjorde vid sidan av undervisningen. De har hand om kontakten med eleverna och deras föräldrar, och är det något eleverna vill prata med en vuxen om så finns de tillgängliga.
Mentorerna kan också följa med in på lektionerna och se skoltillvaron från elevens synvinkel.
‒En del elever vågar kanske inte säga till om det är något de tycker är dåligt eftersom de är rädda om sina betyg. Till oss vågar de säga mer, säger Sophie Stridh som är en av mentorerna för årskurs sju.
Det handlar inte om något tillfälligt testprojekt, det nya systemet är tänkt att vara här för att stanna.
‒Jag tror att det här ligger helt rätt i tiden. Det handlar om att lärare ska få vara lärare. För mig är det självklart att det här kommer sprida sig till andra skolor och jag tror att detta är framtiden. Efter den långa lärarutbildningen vill man jobba med det man är utbildad till, säger Jonas Thyrén.
Föräldrarnas reaktioner har varit positiva. Många tycker det är skönt att veta vem man ska kontakta med sina frågor och funderingar, i stället för att behöva leta upp rätt lärare, som kanske ändå inte kan svara om de är mitt uppe i en lektion.
Det är fortfarande mycket ovanligt att mentorskapet lyfts bort från lärarrollen i högstadiet, på gymnasiet är det fler skolor som har gått över till det.
‒När vi ska anställa nya lärare och berättar om att vi nu har mentorer blir det en helt annan ton i samtalet. De tycker det är väldigt positivt att de får lägga sin energi på undervisningen. Jag tror och hoppas att det kommer göra att fler lärare vill arbeta här, säger Åsa Carnesten.