Malmabacken laddar för ny säsong

När minusgraderna kom fick snökanonerna börja jobba. Nu blickar Malmköpings alpina skidklubb fram mot ännu en säsong.

3 december 2019 17:36

När minusgraderna kommer väcks aktivisten hos Malmköpings alpina skidklubb, Mask. I söndags kväll drogs snökanonerna igång för säsongen och sprutade fram till lunchtid på tisdagen då temperaturen blev för mild. Ett första steg mot ännu en alpin säsong, men än är det en lång väg att vandra.

– Det gav förvånansvärt mycket snö, men det är bara en droppe i Nilen, säger Jon Philipson, ordförande i Mask.

Den snö som hann sprutas kommer ligga till grund för att pistmaskinen ska kunna ta sig upp för backen, något som är en förutsättning för skidklubbens inledande satsning. 

– Vi ska försöka få igång längdskidspåret så snabbt som möjligt. Vi koncentrerar oss på det först, säger Jon Philipson.

Slingan på Plevnahöjden ovanför skidbacken fick elljus förra året och blev snabbt populär. Nu hoppas Jon Philipson att det snart ska komma ännu en köldknäpp så att snökanonerna kan göra längdslingan körbar. Föreningen har köpt in 400 meter slang i sin satsning på längdspåret.

– Slingan är uppskattad och vi tror att intresset kan bli ännu större om vi får igen den tidigare. Det krävs nog att vi kan spruta i tre dygn för att kunna få till 500-600 meter, säger Jon Philipson.

När det gäller premiären i Malmabacken lär den dröja en bit in på nästa år.

– Statistiskt sett brukar det bli vecka fyra, det var 2010, 2011 och 2012 som vi öppnade annandag jul, men det var extremt, säger Jon Philipson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Gagnert Dalgren