Skolmatsalen, eller restaurang Matgrottan, på Stenhammarsskolan F-3 är inredd i gult och med väl genomtänkta möbler och arbetsredskap. Så väl stolar och bord som väggar och tak är försedda med integrerade ljuddämpare och diskarna där maten serveras kan höjas och sänkas för bästa ergonomi beroende på om det anpassas för en vuxen person som förbereder mat eller ett barn som fyller sin tallrik.
Vad som inte syns ute i själva restaurangen är köket som döljer sig på andra sidan väggen och som Monika Holm, måltidschef på barn- utbildnings- och kulturförvaltningen, är noga med att beskriva som just ett kök – inte ett mottagningskök, även om det i teorin är den korrekta benämningen.
Hon menar att de nybyggda köket är en bra mall för hur de övriga mottagningsköken på kommunens skolor och förskolor är eller ska byggas om till.
Monika Holm ser fram emot hur det planerade produktionsköket på Bruket i Hälleforsnäs ska ge dem möjlighet att laga mer mat på plats och tror att en vanlig missuppfattning är att resultatet ska bli det motsatta.
– Många tänker inte på att maten skickas redan i dag, säger hon.
Planen framöver är att inte skicka varm mat som genast ska serveras på kommunens skolor och förskolor från Bruket, utan att i stället tillaga maten eller komponenter till en rätt för sluttillagning i det mottagande köket. Sådant som inte är möjligt att göra i de nuvarande produktionsköken på grund av platsbrist.
Det nya systemet kommer innebära mattransporter 2–3 dagar i veckan istället för varje dag. Och man ska bara skicka kall mat.
– Vi ska verkligen laga så mycket vi kan nära gästen. Vi ska tänka ut vad vi kan laga här och vad vi behöver komplettera med från Hälleforsnäs, säger Holm.
I skolrestaurangen serveras varje dag tre rätter och en salladsbuffé. Hade man nöjt sig med att bara laga en rätt, använda en stor andel halvfabrikat och inte servera anpassade måltider till de gäster som har särskilda behov, så hade det kompletterande köket kanske inte varit nödvändigt, enligt Holm. Men då menar hon att man inte heller hade kunnat följa livsmedelsverkets rekommendationer, de nationella målen om att minska matsvinnet och kommunens mål om att öka lokala inköp.
I verksamhetsbeskrivningen står att arbetet ska "utgå från att ge och få måltidsglädje" och enligt Monika Holm är lokalerna ett viktigt verktyg för att nå dit.
– De som jobbar får glädje genom bra råvaror, en bra lokal och fin feedback från gästerna. Ett barn som kramar om en mattant, till exempel. Att känna stolthet när man går till jobbet, det ger glädje så det bara skriker om det, säger Monika Holm.