Med OS-guld som mål: "Det är spikat och klart"

Pandemin har tillfälligt stoppat allt tävlande. Men för Alexander Gustafsson förändrar det ingeting. Han ska nå sina drömmars mål.

7 april 2020 20:46

– Jag minns när jag sprang omkring här och hoppade och gjorde kullerbyttor första gången. Flen betydde jättemycket, här satte jag grunden och fick lära mig vad brottning är. Det är hemma.

Vi sitter i brottarlokalen i Hammarvallens nedre regioner. Här inleddes Alexanders Gustafssons kärlekshistoria när han var fyra år gammal. Han började satsa på sporten på allvar som tioåring och sedan dess har han tillhört toppskiktet i Sverige i sin ålders- och viktklass. Han har bland annat representerat landslaget, kommit trea i Nordiska mästerskapen, vunnit en stortävling i Ryssland, varit på pallen i Europas största tävling i Tallin och skördat flertalet framgångar i Sverige.

Han drivs av att vara bäst, det märks tydligt. Innan coronapandemin ställde in allt tävlande hann Alexander Gustafsson vinna en av Sveriges största tävlingar som avgjordes i Falköping samt komma trea i SM. Den sistnämnda placeringen grämer honom än.

– Det var surt. Då missade jag landslagsplasten. Det är bara vinnaren som är garanterad en plats.

Nu är målet att nå landslaget igen nästa år och få brottas i EM och VM.

– Jag har många små delmål som jag ska beta av för att nå det stora målet.

I sommar fyller Alexander Gustafsson 16 år och i höst går flyttlasset till Västerås och idrottsgymnasiet. Det är också för Västerås han numera tävlar. Han har även tränat och tävlat för Huddinge några år, allt för att ge sig själv de bästa tänkbara förutsättningarna för att uppnå det där stora målet – OS i Los Angelse 2028.

– Om jag kan vara med i OS tidigare tackar jag inte nej, men OS 2028 ska jag vinna. Det är spikat och klart. Det är en dröm som jag har alltid haft. Alla som satsar på en idrott har väl som mål att bli bäst? Jag kan inte tänka mig något bättre än att vinna OS.

Hans satsning kräver uppoffringar. Han tränar åtta till tio pass i veckan fördelat på brottning, löpning och gym.

– Får absolut uppoffra mycket, jag har inte så mycket tid att vara med vänner. Jag kommer hem från skolan, äter, packar väskan och sätter mig på tåget. När jag väl har ledig tid behöver jag ofta vila och så måste jag hinna satsa på skolan också. Men jag brinner verkligen för brottningen, det är en del av mig att vara i brottningslokalen.

Vad har för förebilder?

– Alex Kessidis och Jimmy Samuelsson. Här från Flen är det Sabina, Dennis och Viktor Magnusson samt Tobias Mathisen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Gagnert