Miljonstöd till Flen i coronakrisen

Utbrottet av covid-19 slår hårt mot landets kommuner. Nu har staten presenterat ett ökat stöd som ger Flens kommun viktiga miljoner.

2 april 2020 12:22

På torsdagsmorgonen informerade regeringen om att de ökar det generella statsbidraget till kommuner och landsting med totalt 20 miljarder i vårändringsbudgeten som presenteras den 15 april. Bakgrunden är det pågående utbrottet av covid-19 som innebär stora ekonomiska kostnader, främst inom hälso- och sjukvård samt omsorg.

För KFV-kommunerna, Katrineholm, Flen och Vingåker, innebär det ett extra tillskott på 57 miljoner kronor och av dessa tilldelas Flens kommun 15 miljoner.

– Vi är tacksamma för allt stöd vi kan få. Det behövs i denna märkliga och annorlunda situation som verkligen testar oss. Det är en stor utmaning, säger Ann-Charlotte Munter (S), nytillträtt kommunalråd i Flen.

Exakt hur de extra miljonerna kommer att användas kan hon inte svara på i nuläget.

– Men det är rent allmänt bra med pengar och stöd just nu. Det börjar bli märkbart både för sjukvården och för företag i kommunen. Vi får se hur långt det här räcker, säger Ann-Charlotte Munter.

Katrineholm tilldelas 33 miljoner, Vingåker får nio miljoner medan Region Sörmland får ett tillskott på ungefär 130 miljoner kronor.

Förutom det ökade generella statsbidrag höjs även beloppet som ska täcka merkostnader för kommuner och regioner kopplade till utbrottet av covid-19 från två till tre miljarder kronor.

Förslagen bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Gagnert