Musikal med unika förutsättningar i Mellösa

På söndag sätter Fridals kulturförening upp musikalen Skräp på Mellösagården. Inför en publik som till stor del inte är på plats.

1 april 2020 07:13

I två terminer har arbetet pågått, att ifrån manusarbete och musikkomponering till repetitioner och scenbygge. Det hade sålts 120 biljetter och lika många förväntades säljas veckorna innan premiären. Sedan kom en pandemi och förutsättningarna förändrades totalt.

– Vi har aldrig varit med om något sådant här, det är en unik situation, säger Anne Öster.

Tillsammans med maken Janne Öster är hon drivande i Fridals kulturförening i Mellösa. När kuriren är på besök i Mellösagården är det dags att repetera inför musikalen Skräp som sätts upp två gånger om på söndag. Musikalen, som handlar om sopor, möten, fördomar och framtiden, kretsar kring ett antal färgstarka familjer som bor grannar på en gata.

– Det är en blandning av ett drama och en liten kärlekshistoria, men det grundliga är att man inte ska slänga skräp, säger 15-årige Valdemar Fredberg som spelar en av de bärande rollerna.

Mycket pekade på att det skulle bli fullt hus innan restrektionerna i coronapandemins spår förändrade läget. Av de försålda biljetterna bokades drygt hälften av och endast ett 30-tal kommer att släppas in för att inte samla fler än 50 personer. Totalt 20 personer ingår i föreställningen på och vid sidan av scen.

Var att ställa in helt aldrig ett alternativ?

– Vi pratade med alla inblandade och föräldrar och alla var med på att köra så länge det går. De har kämpat så länge för det här, säger Anne Öster som tillsammans med maken och dottern Sanna Andersson har skrivit manus.

För att göra musikalen tillgänglig för fler än den begränsade skara som kommer finnas på plats kommer den att livesändas via en sluten grupp på Facebook. För att ta del av livesändningen får man köpa en biljett.

– Det känns både lite som en lättnad men också ganska ledsamt för vi har förberett oss och trodde det skulle komma ganska många, säger Valdemar Fredberg.

När kuriren var på besök sändes repetitionen live i den slutna gruppen som test. En speciell situation för en till stor del ung ensemble.

– Man vill ju se publiken, nu kommer det vara några här och titta men det är den där känslan från publiken som man vill ha på scen, säger Sanna Andersson.

– Den där sista skjutsen får man inte även om det är 1 000 personer som sitter och tittar på sändningen, säger Anne Öster.

För mer info om livesändningen mejla klammanbiljett@gmail.com eller besök Fridals Kulturförenings Facebooksida.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Gagnert