Nazistiska affischer i centrum

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen satte upp affischer över Malmköpings centrala delar under tisdagskvällen. Både privatpersoner och kommunen tog tillsammans ned materialet.

3 maj 2017 09:00

I en Facebookgrupp för lokalbor i Malmköpings skrevs det på tisdagskvällen att personer gick runt i staden med en stor bunt affischer som uppmanade folk att ansluta sig till organisationen och hade en hänvisning till organisationens hemsida. Dessa sattes upp på flera platser i centrala Malmköping.

‒Jag var ute och gick sista kvällsrundan med hunden och såg två stycken personer vid busstation. De gillade inte att jag såg dem och när de fick syn på mig fortsatte de raskt bort mot torget, säger Helena Andersson som startade diskussionen på det sociala mediet.

När hon såg vad de hade satt upp rev hon genast ned det.

‒Jag rev ner affischen vid busstationen och en till som satt lite längre bort vid en affär, säger hon.

En liten stund senare satt likadana affischer uppe på samma platser igen.

‒När en annan medlem Facebookgruppen gick förbi lite senare, det kan inte ha varit mer än 30 minuter, satt de på plats igen, säger Helena Andersson och fortsätter:

‒Visst har vi åsiktsfrihet i Sverige - men sådant här är inte okej och man får inte heller sätta upp affischer vart som helst.

De flesta av affischerna satt på elskåp och belysningsstolpar längs Landsvägsgatan, Kungsgatan och Storgatan.

Kommunen ansvarar för belysningsstolparna i Malmköping och var där tidigt under onsdagen för att ta ner affischerna.

‒Vi tar ned sådant här direkt när vi får nys om det. Det händer faktiskt titt som tätt, berättar chefen på Flens gatu- och parkenhet, Roger Andersson.

Han berättar att för en tid tillbaka så blev flera elskåp i Malmköping sprejade med olika budskap från samma organisation.

‒De hade då sprejat på flera elskåp och dem ansvar inte vi för. Men en sanering av dem kostade säkert en hel del, säger Roger Andersson.

Den graffitin har blivit övermålad med svart färg och endast ett fåtal affischer satt kvar under onsdagsförmiddagen.

Enligt honom har det skett flera aktioner i andra delar av kommunen.

‒Senast var det i Flen för några veckor sedan när det sattes upp flera banderoller från organisationen, men de tog vi ner direkt, säger Roger Andersson.

Polisen hade under onsdagen inte fått in några anmälningar om händelsen men meddelar att det inte är tillåtet.

‒Det är inte bara att gå runt och klistra upp affischer hur som helst. Det ska finnas utmärkta anslagstavlor där det är tillåtet och om du gör det på andra platser kan det vara flera olika brott, säger Lillemor Sving på polisen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustav Butlex

Ämnen du kan följa