Nu öppnar Carl von Scheeles utställning

Hur är det att stiga in i ett rum och se 20 stycken 100-åringars blickar vända mot sig? Svaret får man just nu på Konstgalleriet på Bruket i Hälleforsnäs.

7 juni 2019 12:13

I sin utställning ”100!” vill konstnären Carl von Scheele, bosatt och verksam i Paris, förmedla livserfarenhet. Han inledde projektet 2011 och visade utställningen för första gången på Arbetets museum i Norrköping fyra år senare. Nu har turen kommit till Hälleforsnäs.

– Min tanke var att om man har levt över 100 år så har man varit med om saker som vi andra bara kan läsa om i historieböckerna, säger Carl von Scheele.

Med utställningen vill han förmedla deras livserfarenhet, men arbetet har också givit två bonusinsikter. Det ena handlar om vikten av utbildning och hur central frågan om studier har varit för dessa personer. Några sörjer än i dag att de inte hade möjlighet att utbilda sig och deras liv har på många vis formats efter det. Den andra handlar om invandring.

Att hitta tillräckligt många personer som har velat och kunnat vara med i projektet har inte varit helt lätt och Carl von Scheele understryker att urvalet närmast är slumpat. Men det visade sig att många av dem har olika typer av invandrarbakgrund, som Ida Bergström från Holland som fastnade i Sverige under andra världskriget, blev kär och valde sedan att stanna på gården strax utanför Eskilstuna eller Anahit Sarraf från Armenien, vars föräldrar mördades 1915. Hon bodde i Aleppo i Syrien innan hon själv tvingades fly och hamnade i Sverige på 1960-talet.

– Det visar att Sverige alltid har tagit emot invandrare, de har alltid etablerat sig bra och har alltid varit en tillgång för vårt land. Och det kommer visa sig att samma sak gäller invandrarna vi tar emot nu på 2000-talet, säger han.

– Jag tycker att det är en sorglig debatt vi har om invandringen i dag.

Carl von Scheele närmade sig sina 100-åringar med stor försiktighet. Först genom att kontakta anhöriga för att ta reda på om det var lämpligt och sedan genom att ställa frågan till personen själv. Ungefär en tredjedel tackade nej – men det fanns en tydlig skillnad mellan männens och kvinnornas förklaring till varför de inte ville ställa upp.

– Bland kvinnorna är det en del som har sagt ”nej jag vill inte vara med på bild, jag är så gammal och ful”, berättar Scheele och fortsätter:

– Ingen av männen har sagt nej av det skälet, då har de mer sagt att ”nej jag är inte intressant”.

Under lördagen hålls vernissage för ”100!". Utställningen visas sedan till och med den första september.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Matilda Kvarnström Lantz