Nu våras det för golfarna i Flen igen

En mild vinter gör att förutsättningarna för golf är goda. Det kan inte ett coronavirus förhindra. "Snarare tvärtom", säger Monica Falk.

8 april 2020 23:00

Vi håller ett rejält avstånd intervjun igenom, jag och Monica Falk som är ordföranden för Flens golfklubb. Ett givet förhållningssätt i dessa dagar och en anledning till att intresset för golf är ovanligt stort så här tidigt på säsongen. Coronaviruset skrämmer inte bort golfarna.

– Snarare tvärtom, det har varit jättestort tryck de här dagarna, i måndags var det helt knökfullt, säger Monica Falk. 

Knökfullt på Flens golfbana innebär dock ingen risk för närkontakt. Man får max gå ut tre och tre och det finns skyltar som tydligt talar om att det gäller att hålla avstånd.

– Dessutom får man inte byta scorekort och flaggan ska sitta kvar, den ska man inte röra, säger Monica Falk som framhåller golfens betydelse i dessa tider.

– För många av oss som har satt oss i karantän är det inte så lätt. Det här ger oss en möjlighet att komma ut, ha trevligt och samtidigt röra på oss bygga hälsa och kondition.

Två som gjorde just det när kuriren var på besök var Nils Andersson och Staffan Facht från Granhed som precis var på väg ut när tidningen hejdade dem.

– Just nu med corona finns det inte så mycket annat att göra. Det är ett bra sätt att komma ut och hålla social distans. Här har de bra regler, de har tänkt till, säger Nils Andersson.

– Jag behöver ut och röra på mig och det här är en underbar bana att spela på, men bitvis är den svår, säger Staffan Facht.

Ute på banan gick det rutinerade paret Helena och Göran Eriksson som är med i klubbens frivilliga servicegäng.

– Vi röjer sly, snickrar och målar. Gör allt utom gräsklippning, säger Helena Eriksson.

Paret spelar minst tre gånger i veckan under högsäsongen och Göran Eriksson basar för H60-lagets seriespel som nu är uppskjutet på grund av corona.

– Det är tråkigt, det ställer till mycket. Att gå ut så här är nästa det enda man kan göra nu, det betyder jättemycket, säger Göran Eriksson.

Säsongen drog igång den första april men klubben får på obestämd tid klara sig utan sin mångåriga pro Jim Anderson som är hemma i Skottland utan möjlighet att flyga hit. Någon som dock är på plats är kocken Stefan Smielkiewicz som ska driva klubbens restaurang framöver och severa husmanskost och à la carte.

– Det var lite dålig tajming med corona, men det innebär bara lite långsam start. Tanken är att jag ska vara här många år, säger Stefan Smielkiewicz som bor i Nykvarn.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Gagnert