Oljeläckage i Sparreholm oroar: "Känner lukten av diesel"

Ett oljeläckage har upptäckts i en å i Sparreholm, som leder ut i sjön Båven. Kommunens miljökontor som har varit på plats och konstaterat läckan, inväntar nu uppgifter om mängden olja som läckt ut.

12 februari 2019 16:46

Det var i söndags som räddningstjänsten kontaktades av en Sparreholmsbo, som var ute och gick med sin hund, när han upptäckte att det luktade diesel längs ån vid Strandvägen.

– Jag fick en påringning av någon som bor i närheten av ån, som tyckte att det luktade diesel från ån, säger räddningsledaren Roger Jonsson, som tog emot samtalet.

På plats vid ån kunde han själv både se och känna lukten av oljan.

– Man såg ju att det var något i vattnet. Vi försökte lokalisera det uppåt, för att se var det kom ifrån. Jag tror att det kom från en verkstad, eftersom den fastigheten hade som en brunn i anslutning till ån.

Hur omfattande är läckan?

– Det är klart att det är allvarligt, det ska inte rinna ut diesel i vattendrag. Vi la i en läns i ån för att förhindra det så gott vi kunde och hade även kontakt med ägaren till verkstan om att han skulle täppa till brunnen.

Under måndagen var inspektörer från kommunens miljökontor på plats vid ån och kunde konstatera att det faktiskt var olja som hade läckt ut i ån.

– Det är troligtvis diesel och med största sannolikhet från en verkstad i närheten. Det ska ha varit en oljeavskiljare som varit överfull, vilket har bidragit till att olja har kunnat transportera sig förbi avskiljaren, säger Simon Wernsköld, miljöchef Flens kommun.

Hur omfattande är läckan?

– Det kan jag inte svara på i nuläget, men vi har begärt in uppgifter från den som äger avskiljaren om vilka mängder det rör sig om. Sedan får vi titta på om det är en bra bedömning. Förhoppningsvis är det inga större mängder, men vi har ändå begärt in uppgifterna.

Har miljökontoret försökt åtgärda läckan?

– Om det är så att man skulle bedöma att det kan ha läckt ut skadliga mängder, då är det i sådana fall den ansvarige som får åtgärda det. Räddningstjänsten avhjälper den akuta delen.

Enligt Simon Wernsköld, blev den överfulla oljeavskiljaren tömd under tisdagsförmiddagen.

Men förbipasserande Sparreholmsbor kunde fortfarande tydligt känna av lukten av diesel på tisdagen.

– Man kunde känna lukten av diesel redan i söndags. Nu luktar det fortfarande. Man tänker att det inte är en liten mängd, när det luktar så mycket. Det finns ju också fåglar som lever i ån som man blir orolig för, säger Jani Pikkarainen och pekar på ett par änder och gäss.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Seda Aksoy