2017 beslutade kommunen att stänga ner den offentliga toaletten vid Stadshuset i Malmköping och tog i stället över skötseln av toaletten vid busstorget, som Malmköpings IF tidigare hade hand om. Men toaletten bommades igen efter skadegörelse och har inte gått att använda på ett år.
– Vi skötte det här fint i sju år och fick 360 kronor om dagen för det, det betydde mycket för vår förening också. Vi höll det öppet för allmänheten. Men kommunen ville spara pengar på att folk skulle gå kissnödiga, säger Börje Johansson, tidigare ekonomiansvarig på Malmköpings IF.
Enligt honom har bristen på offentliga toaletter i Malmköping lett till problem under stora offentliga tillställningar som Malmamarken och Gammaldags marknad, då många besöker Malmköping.
– Handlarna runt omkring var ju panikslagna när de skulle bomma igen vid Stadshuset, det kom protestlistor. Nu är toaletten vid busstorget fortfarande igenbommad. Det är busschaufförer som drabbas i första hand, men så fort det är en tillställning i Malmköping, så finns det ingenstans att göra sina behov. Kommunen borde skämmas, säger Börje Johansson.
I september kontaktade tidningen samhällsbyggnadsnämndens dåvarande ordförande Tage Persson, som berättade att kommunen utredde frågan och hoppades kunna komma med ett svar till hösten.
I dag står Malmköping fortfarande utan offentliga toaletter, men en eventuell lösning är på väg, enligt kommunens samhällsbyggnadschef.
– Vi har tittat på hur man kan lösa frågan om offentliga toaletter i hela kommunen. Jag haft kontakt med region Gotland, som håller på med liknande frågor och har kommit fram till lösningar som vi finner lämpliga även för Flen, säger Björn Rabenius, samhällsbyggnadschef i Flens kommun.
De tänkta lösningarna delas upp i två. I första hand går det ut på ett samarbete mellan näringsliv, föreningar och kommun.
– Jag tänker mig till exempel ett företag eller kafé som har toaletter som kan tänka sig att utlåta dessa som offentliga toaletter i en överenskommelse med kommunen.
Den andra lösningen är att kommunen bygger nya toaletter på lämpliga platser.
– Det kan ju tänkas, men då ska man veta att det tar tid och rör sig om miljonbelopp. Därför har vi valt att ta diskussionen om näringslivet först, säger Björn Rabenius.
Toaletten vid busstorget, som fortfarande är igenbommad, bedömer man som olämplig.
– Den är i skymundan. Men vi får studera det en gång till, för att närheten till hållplatserna kan innebära vissa fördelar.
Enligt Rabenius är man snart redo att föra samtal med föreningar och näringsliv för att ta reda på om det finns något intresse av ett samarbete. Men ett politiskt beslut är inte fattat och det är ännu oklart hur det blir med frågor som rör avtal och kostnader.
Tidigare hade kommunen ett samarbete med Malmköpings IF, som skötte renhållningen av de offentliga toaletterna. Men det blev för kostsamt. Vad blir skillnaden nu?
– Vi är inte där än, först måste vi veta om det finns ett intresse från näringslivets sida. Vi fick uppdraget att utreda frågan och har nu gjort det. Sedan får politikerna besluta om det är något man vill genomföra. Som tjänsteman så ser jag en möjlighet i att föra den här diskussionen.
Utredningen har dröjt och reaktionerna har varit starka på sina håll. Hur ser du på det?
– Jag kan bara säga att jag är tacksam över att människor ändå har varit tålmodiga. Det här är en så pass långsiktig och viktig fråga för turismen i kommunen, att det är viktigt att vi får till en bra lösning som är hållbar, säger Björn Rabenius.