Personalen ryckte in i väntan på räddningstjänsten

Under tisdagen utbröt en brand i ett ventilationsrör ovanför en ugn på Switsbake i Malmköping. Branden kunde snabbt avgränsas, då flera medarbetare var utbildade deltidsbrandmän.

2 april 2019 17:03

Det var vid klockan halv elva på förmiddagen som larmet kom.

– Personalen såg öppna lågor och medan ett flertal påbörjade släckning, stack två anställda i väg till brandstationen för att byta om och hämta brandbilen, berättar Kjell-Åke Källström, räddningschef i Flen.

Det var när personalen vid den mittre produktionsenheten, eller rättare sagt tårtbottenproduktionen, kände röklukten och brandlarmet gick som insatsen började. Byggnaden utrymdes, två anställda kastade sig i väg till brandstationen allt medan de andra anställda med brandmansutbildning påbörjade släckningen.

– Vi såg en glöd i ventilationsrören ovanför ugnen, sedan gick det fort eftersom ventilationen stod i gång. För mig som varit brandman i 33 år fram tills i fjol, så kändes det väldigt naturligt att dra i gång släckningsarbetet, berättar Peter Tropp, teknisk chef på Switsbake.

– Vi hade anställda med brandutbildning både på marken och på taket, alla med kunskapen hjälpte till och vi som inte har utbildning höll oss utanför, säger Gunnar fältstam, Vd på Switsbake.

I dag finns det sammanlagt sju anställda på Switsbake som är eller har varit deltidsbrandmän.

– Det var en fantastiskt bra insats och skadorna hade blivit betydligt större om inte deltidsbrandmännen var på plats. Det ger verkligen företagen en fördel i sådana här situationer att ha deltidsbrandmän, säger räddningschefen.

När räddningstjänsten kom på plats var branden i stort sett släckt och endast några glödbränder återstod.

– Hade vi inte haft den personalen som vi har som kunde påbörja släckningen innan brandkåren var på plats, så hade det blivit allvarliga skador på byggnaden. Då hade elden kunnat gå upp på taket och då sprids den fort, säger Gunnar Fältstam.

Det kommer inte bakas några tårtbottnar i veckan, men Gunnar Fältstam tror att produktionen kan vara i gång redan nästa vecka igen.

– Huvudsaken är att det inte blev några personskador, det materiella och ekonomiska kommer i andra hand. Men med den fantastiska personalens insats så blev skadorna begränsade, säger Gunnar Fältstam.

Att Switsbake av sina 70 anställda har hela sju stycken med brandutbildning är dock inget planerat.

– Nej, det har bara blivit så. Vi är en stor arbetsgivare här i Malmköping och många här har anmält sig som deltidsbrandmän. Men det betyder ju jättemycket för företaget, säger Gunnar Fältstam.

Personalen ska ha fått beröm av Vd:n.

– Jag värdesätter insatsen fantastiskt mycket, säger Gunnar Fältstam.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cassandra Grönlund