Pianoafton i Flen med Bengt-Åke Lundin

Konsertserien Pianomusik i Flen fortsätter. Denna helg är det dags för Bengt-Åke Lundin att traktera församlingshemmets flygel.

Pianisten Bengt-Åke Lundin spelar Rachmaninov och Liszt i Flens församlingshem på lördag den 23 november.

Pianisten Bengt-Åke Lundin spelar Rachmaninov och Liszt i Flens församlingshem på lördag den 23 november.

Foto: Mats Bäcker

Musik2019-11-22 07:01

På lördagseftermiddagen den 23 november spelar konsertpianisten Bengt-Åke Lundin hyperromantiska och vackra stycken komponerade av två av musikhistoriens främsta pianovirtuoser, Sergej Rachmaninov  (1873-1943) och Franz Liszt (1811-1886).

I Rachmaninovs opus 23 finns några av tonsättarens mest älskade stycken – tio preludier komponerade runt förra sekelskiftet efter det att tonsättaren återhämtat sig från en djup, kreativ svacka.  

Efter ett fiasko 1895, då Rachmaninov haft premiär på sin första symfoni och fått svidande dåliga recensioner, blev han så självkritisk att han inte längre kunde skapa musik. I stället inriktade han sig på en karriär som pianist. 

Efter att ha genomgått en behandling med något som kallades hypnoterapi, samt gift sig började han skriva igen, däribland sin mest berömda andra pianokonsert. 

Efter paus bjuder Bengt-Åke Lundin på musik av Franz Liszt. Han var också virtuos pianist och tonsättare, en superkändis i Europa på sin tid. Franz Liszt var intresserad av litteratur och inspirerades ofta i sin musik av dikter, dramer, legender och ballader. Han hade också ett ödmjukt förhållande till andra tonsättare och ägnade sig ofta åt tolkningar och transkriptioner av andras verk, vilket publiken i Flen kommer att få höra. På programmet står bland annat tre sångtranskriptioner av Lizst/Schubert.

Konserten äger rum i Flens församlingshem lördag den 23 november. Bakom arrangemanget står Pianovisions.
 

Bengt-Åke Lundin, piano, gästar Flen.
Bengt-Åke Lundin, piano, gästar Flen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!