Saknade trädgårdsverktyg – uppfann ett eget

Det började med ett svindlande uppdrag på ett sparrisfält och slutade med en uppfinning. Nu lanserar Mojave Grönt sitt första egna verktyg.

“Det känns overkligt, fantastiskt och väldigt pirrigt”, säger Anton Schneider.

23 maj 2019 20:45

Företaget Mojave Grönt är uppbyggt på tre ben: trädgård, odling och verktyg. Grönsaksodlingen står i fokus och verktygsdelen presenteras först nu på riktigt för allmänheten.

– Det är en tre år lång resa som nu äntligen når i mål, konstaterar Anton Schneider.

Tillsammans med Anja Hellström visar han stolt upp den 32 centimeter långa kniven – eller hori-horin, som är namnet på en traditionell japansk trädgårdskvniv – som kan användas till bland annat plantering, skörd och ogräsrensning.

Den är välvd som en spade och går lätt ner i jorden.

– Man kommer ner och kan lätt få upp rötter med ett plopp, visar Hellström.

Hon är trädgårdsingenjör och trädgårdsskribent. Under en resa i USA gjorde hon en intervjuserie där hon ställde frågan ”vilket är ditt favoritverktyg?”.

– Nästan alla lyfte då fram hori-horin som favorit och jag undrade vad det var för någonting, som jag aldrig hade stött på tidigare, minns Anja Hellström.

När hon och maken Anton Schneider sedan kom hem och fick jobb på en gård, hon i trädgården och han som snickare, fick hon i uppdrag att rensa 1600 sparrisplantor.

– Jag fick använda en morakniv som ständigt behövde slipas om och jag kände bara att det var omöjligt bli klar. Så jag började googla det där verktyget jag hade hört talas om men hittade ingenting som kändes tillräckligt bra.

Kort därefter sade de upp sig och började arbetet med att ta fram sin egen hori-hori.

– Vi vill hela tiden att det ska vara hållbart. Tillverkat i Sverige under bra arbetsförhållande. Våra verktyg ska vara av bästa kvalité men ändå kunna köpas till ett bra pris. Vi vill ha råd att sälja den till många utan att behöva tumma på våra värderingar, säger Schneider.

Resultatet blev ett verktyg av återvunnet rostfritt knivstål från Sandvik med ett handtag av ask tillverkat i Järna, samt ett fodral i svenskt organiskt garvat läder från Tärnsjö. Verktyget tillverkas delvis i metallverkstäder i Katrineholm och Eskilstuna, men färdigställs i Mellösaverken där Mojave Grönt har ena delen av sin verksamhet. Den andra har de vid Grinda utanför Malmköping.

– Vi gör slipningen, putsningen, monteringen, oljningen och brännmärkningen av fodralet själva.

Inom ett år kommer företagets nästa verktygslansering och drömmen är att kunna flytta hem en större del av produktionen och på sikt ha egna anställda.

De beskriver arbetet som mycket lärorikt och respektingivande och deras research har lett dem till delar av landet de aldrig hade sett förut.

– Vi skulle kunna skriva tre-fyra A4-sidor med namn på de vi har tagit hjälp av längs vägen. Det är allt från forskare i Borlänge till svetsgubbar med helt yrkesliv av kunskap, berättar han.

Deras samlade upplevelse är att folk har varit väldigt generösa med sin tid och kunskap, och att det finns en stor glädje i att få sprida kunskap om traditionella hantverk vidare.

På torsdagen, mitt i en av odlingssäsongens mest hektiska tider, bjöd de ut vänner, samarbetspartners och andra intresserade till Mellösaverken för att stolta få presentera sin skapelse.

– Vi känner oss väldigt trygga med produkten, säger Anja Hellström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Matilda Kvarnström Lantz