Strax efter klockan 17 på fredagen larmades polisen till Hammarvallens idrottsplats i Flen.

– Vi fick samtal om att ett gäng tonåringar var stökiga vid kassan till simhallen, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson i region öst.

Enligt uppgifter till Eskilstuna-Kuriren var det sex personer i övre tonåren som var på plats, varav tre uppträdde stökigt.

Några av de inblandande ska bland annat ha kastat saker och hotat en kvinna i personalen. 

– De ska ha sagt nervärderande saker om henne som andra gäster har hört, och hotat henne till livet, säger Thomas Agnevik.

Även en man som jobbar i simhallen ska ha blivit drabbad av ungdomsgänget.

– De hotade att ”ta honom” när han slutat jobbet, säger Thomas Agnevik.

Brottsrubriceringen efter fredagens stökigheter är misshandel, olaga hot och skadegörelse.

– Ingen av tonåringarna var kvar på platsen när vi kom dit, men vi har gott hopp om att hitta de som varit drivande i det här, säger Thomas Agnevik.

Både chef och skyddsombud för simhallen kallades till platsen och man tog under fredagskvällen beslut om att stänga simhallen och gymmet hela helgen. När beslutet om att stänga hallen med togs befann sig två personer i simhallen.

Efter förhör på plats fick personalen hjälp att ta sig hem och enligt, Carla Swenson, chef för samhällsbyggnadsförvaltningens avdelning fritid, mår de två medarbetarna ”efter omständigheterna väl”.

– Vi hade personal på plats inom tio minuter och polisen kom också ganska snabbt. Men de vad självklart ganska skärrade i går kväll, säger han.

Beslutet att stänga anläggningen fram till klockan 12 på måndag har även förankrats politiskt.

Enligt Carla Swenson har det funnits viss problematik kring simhallen sedan dagarna före jul 2019. Enligt avdelningschefen är stöket främst kopplat till en person som först avvisats och sen stängts av från simhallen.

– Den här gången var det några killar till som var med och när den person som är avstängd inte fick komma in så eskalerade det. Det var även med tre killar som försökte dämpa de andra, säger han. 

Carla Swenson är övertygad om att simhallen och gymmet ska kunna hålla öppet som vanligt under sportlovet. En vecka som vanligtvis lockar många besökare.

– Vi får se vilka åtgärder vi vidtar och jag tänker att cheferna på förvaltningen och även politikerna måste vara med i diskussionen om hur vi går vidare. Jag såg i några trådar på Facebook att man talat om vakter, men det känns som ett extremt alternativ.

Efter fredagens brottsmisstankar är totalt tre personer avstängda från simhallen i enlighet med förvaltningens trivselregler. Generellt är en avstängning två månader lång.

– Vi kan behöva se över den strukturen men ett sätt att få komma tillbaka är väl att göra bot och bättring, be om ursäkt. Den person som stängdes av i december var den förste som stängdes av sen jag började här 2012. Det är alltså inget som är vanligt vid våra anläggningar, säger Carla Swenson.

Beslutet att stänga en kommunal inrättning på grund av oroligheter är än mer ovanligt. Carla Swenson tror dock att Flensborna har förståelse för det drastiska beslutet.

– Ja, jag tror och hoppas att våra kunder och gäster har förståelse för vårt agerande. Beslutet togs på plats men var förankrat med skyddsombud och samhällsbyggnadschef, och det godkändes även i efterhand av nämndsordföranden, säger Carla Swenson.

Bowlingen påverkas inte av stängningen och tre planerade matcher i innebandy och basket kommer att genomföras under helgen som planerat.