Snart nytt kranvatten i Flen: "Det kommer att märkas"

I två år har arbetet med nya vattenledningar från Katrineholm till Flen pågått. Och nu har arbetet gett resultat, endast kvalitetskontroller för att säkerställa kranvattnets kvalité återstår.

16 november 2018 06:03

År 2012 beslutade kommunen att Flens framtida dricksvattenförsörjning ska komma från Katrineholm. Det kommunala vattnet i Flen har hittills kommit från sjön Båven, något som inte fungerat helt bra. Vattnet luktar sjö och dy, något som speciellt märks under sommaren då vattnet blir varmt. Därmed har inte kvaliteten varit dålig, men frågan om hur vattenförsörjningen ska lösas har pågått under många år.

Nu går Sörmland Vatten och avfall AB ut med att det praktiska arbetet med vattenledningen är klar. Och kvar att göra är att spola ledningarna, säkerställa den tekniska kommunikationen samt provköra pumpar och kontrollera trycket. Även en slutbesiktning ska göras, där vattnet kvalitetstestas.

– Vi är jättenöjda med vår entreprenör som utfört arbetet, säger Per Ivarsson, affärsområdeschef VA på Sörmland vatten.

Kostnaden ser ut att landa på 81 miljoner.

– I och med att det återstår återställningsarbete och lite annat smått så kan vi inte med säkerhet säga vad notan hamnar på förrän nästa år. Men allt har gått enligt planen och vår beräkning säger att det kommer hamna på 81 miljoner, vilket är inom budgeten som vi har satt, säger Per Ivarsson.

Sen får alltså Flen, Mellösa, Hälleforsnäs, Skebokvarn och Sparreholm sitt kommunala kranvatten från Katrineholm.

Kan du säga när det nya vattnet kommer ut i ledningarna?

– Jag kan inte säga en dag just nu. Men vår målsättning är att det ska göras innan årsskiftet.

Kommer Flensborna märka av det nya vattnet?

– Ja, det kommer att märkas. Dels kommer temperaturen vara kallare, dels kommer det att kännas tydligt på smaken. Det kommer också synas en skillnad.

Den dagen som vattnet släpps på finns en del saker att tänka på, berättar Per Ivarsson.

– Det kommer att skickas ut informationsbrev till alla berörda. Men det som kan vara bra att veta är att när vattnet sätts på, kan det uppstå missfärgningar. Dessa kan komma efter någon månad och då rekommenderar vi att man spolar genom tills vattnet är klart igen.

Att missfärgningarna uppstår beror på att de gamla ledningarna anpassat sig efter det vattnet som runnit i dem i årtionden. Nu när en ny sort kommer ut i ledningarna kan beläggningar som skapats nu släppa. Dessa är inte farliga, men bör spolas ut.

Flens kommun har hittills haft mjukt vatten, med ett °dH-värde på 2,5m medan Katrineholmsvattnet har °dH 6,0, alltså medelhårt. Hårdare vatten kräver bland annat högre doser av tvätt- och diskmedel och man kan också märka att tvål och schampo löddrar lite mindre.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cassandra Grönlund

Ämnen du kan följa