I undersökningen, som genomfördes mellan januari och februari i år, tillfrågades totalt 2300 svenskar mellan 18 och 79 år över hela riket, om de vill att kontanter ska finnas kvar som ett sätt att betala i framtiden eller inte.
Resultatet visar att hela 72 procent av deltagarna vill ha kvar kontanter som betalningsmetod. I fjol låg motsvarande siffra på 68 procent. Samtidigt har andelen som vill ha ett kontantlöst samhälle sjunkit från fjolårets 25 procent till 21 procent i år.
Enligt Jenny Danielsson, pr- och kommunikationsansvarig på Bankomat AB som beställt undersökningen från Sifo, kan förändringarna i resultatet bero på att frågan om de eventuella konsekvenserna av ett kontantlöst samhälle varit mer aktuell på senare tid.
–En av anledningarna skulle kunna vara den ökade debatten kring just kris. Jag tänker på tv-serier om ett nedsläckt Sverige och den debatt som varit just kring vad man gör i beredskap, säger hon.
Resultatet i Sörmland skiljer sig inte markant från landet som helhet. 74 procent av de totalt 100 sörmlänningarna som tillfrågades, svarade att de vill kunna betala med sedlar och mynt även i framtiden.
Tidningen har frågat några kommuninvånare i Flen, hur de ser på saken.
–Vi vill ha kvar kontanterna, de kommer alltid att behövas. Alla kan ju heller inte hantera mobiltelefoner och kortkoder, det försvårar ju livet för de äldre, säger Bengt Borg, 66 år.
Hustrun Monica Borg, 64, håller med.
–Jag tycker att det är svårt med mobilbetalningar. Det är ju värre för människor som är äldre än oss, som inte vet hur man gör.
Marie-Ann Jacobsson, 85, är heller inte positiv till en framtid utan sedlar och mynt.
–Jag vill att de ska finnas kvar. Det är ju besvärligt med knappar och allt det där, jag tycker inte om det, säger hon.
Enligt undersökningen är de som är mest positiva till att ha kvar kontanter som en betalningsmetod, personer över 65 år. Där har hela 85 procent svarat att ha vill att sedlarna och mynten ska finnas kvar.
–Man ser ju ett tydligt mönster på att ju äldre man är, desto mer vill man att kontanter ska finnas kvar som betalningsmetod, säger Jenny Danielsson.
Mellan de som är 18 och 29 år har 62 procent svarat att de vill ha kvar kontanterna.
Flensbon Zohall Mohammad Sharif, 20 år, använder knappt kontanter. Men hon vill ändå att de ska finnas kvar.
–Jag tycker att det ska finnas kvar, man måste tänka på äldre människor också, säger hon.
Jouni Niirola, 51, håller med.
–Det går ju att ha båda.
seda.aksoy@ekuriren.se